Počela akcija
Foto: Printscreen

Uprava policije

Počela akcija "Helikopter"

Akcija "Helikopter" kojom će biti nadgledani najfrekventiji magistralni putevi i kontrolisan drumski saobraćaj iz vazduha počela je danas.

Rukovodilac Štaba Operativne akcije "Ljeto 2019" Nikola Janjušević, kazao je da je formiran Štab Operativne akcije čije je zadatak saradnja sa drugim organima i institucijama, kao i preduzimanje mjera i aktivnosti u cilju bezbjednog odvijanja turističke sezone.

Janjušević je rekao da je Štab napravio operativni plan svih organizacionih jedinica koje participiraju u njegovom radu.

"Jedan od posebnih segmenata jeste međunarodna policijska saradnja, koja se osmu godinu za redom sprovodi kroz projekat razmjene službenika u ljetnoj turistickoj sezoni", naveo je Janjušević, prenosi agencija MINA.

On je dodao da je sporazum sklopljen sa policijama Srbije, Hrvatske, Albanije, Italije i prvi put Rumunije, čiji će službenici biti stacionarani od Ulcinja do Herceg Novog, u tri smjene po 20 dana.

"Za tri mjeseca angažovano je 48 službenika, što znači da će u jednoj smjeni biti njih 16", istakao je Janjušević.

On je kazao da je šest crnogorski policajaca angažovano u ljetnoj turističkoj sezoni u policjsku Upravu Dubravačko Neretvansku u Hrvatskoj.

Kako je kazao poseban akcenat u ljetnjoj turističkoj sezoni jeste bezbjednost drumskog saobraćaja.

"Crna Gora ima dobre rezultate u bezbjednosti saobraćaja proteklih deset godina, jer se kada se uporedi sa današnjim bilježi značajno smanjenje saobraćajnih nezgoda, smrtno stradalih i povrijeđenih osoba", istakao je Janjušević.

On je naglasio da je broj poginulih u odnosu na 2009. i 2010. godinu smanjen za više od 50 odsto.

"Po podacima nacionalne Turističke organizacije Crnu Goru je pršle godine posjetilo više od dva miliona turista a na graničnim prelazima registrovano je preko pet miliona motornih vozila, što znači da se ove godine očekuje povećanje", naveo je Janjušević.

Turistička sezona je, pojasnio je Janjušević poseban izazov za pripadnike Uprave policije i oni će preduzeti sve mjere u skladu sa zakonima Crne Gore kako bi osigurali stabilan javni red i mir, obezbijedili ličnu i imovinsku sigurnost turista i crnogorskih građana.

"Apelujem na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise kako bi na taj način spriječili izazivanje najtežih saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama", zaključio je Janjušević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.