Sjeverna Makedonija i Bugarska dogovorile se da zajedno obilježavaju ličnosti iz zajedničke istorije
Zaev i Borisov

Zaev i Borisov

Sjeverna Makedonija i Bugarska dogovorile se da zajedno obilježavaju ličnosti iz zajedničke istorije

Sjeverna Makedonija i Bugarska su se dogovorile da zajedno obilježavaju ličnosti iz zajedničke istorije, Svetog Ćirila i Metodija, Svetog Klimenta, Svetog Nauma i Cara Samuila.

Iz pres službe makedonske vlade su saopštili da je zajedničko obilježavanje ovih ličnosti iz zajedničke istorije predloženo u Godišnjem izvještaju Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima koji su vlasti u Skoplju i Sofiji razgledali i prihvatili, prenosi portal Plus info.

"Obije strane se slažu da promovišu dogovoreno i u najkraćem mogućem roku da usaglase termine oko zajedničkog obilježavanja. Tokom svakog oficijalnog obilježavanja tih ličnosti potrebna je istina o našoj zajedničkoj istoriji, kao i da se jasno označava. Prihvataju se zajednički principi i primjedbe o sadržaju u udžbenicima za peti razred u Bugarskoj i šesti razred u Makedoniji", navode iz makedonske vlade.

Ujedno zahtijeva se da Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima snažno ubrza svoje aktivnosti o značajnim temama iz, kako se navodi, zajedničke istorije Bugarske i Sjeverne Makedonije poput Goce Delčeva, Ilindenskog ustanka i drugih pitanja, kako bi se postigli rezultati do kraja 2019. godine.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev tokom sastanka sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim u Poznanju uputio je poziv svom bugarskom kolegi da obilježe drugu godišnjicu Sporazuma za prijateljstvo, dobrosusjedstvo i saradnju zaključen između obje zemlje potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Očekuje se da u oktobru obje zemlje zajednički na najvišem nivou obilježe 1.005 godina od smrti Cara Samuila.

Zaev i Borisov smatraju da će to biti dokaz o efektivnom ostvarivanju obaveza preduzetih od strane obje vlade.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.