Komisije će  dati doprinos primjeni sporazuma o demarkaciji CG i Kosova
Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Komisije će dati doprinos primjeni sporazuma o demarkaciji CG i Kosova

Ministarstvo unutrašnjih poslova vjeruje da će komisije Crne Gore i Republike Kosovo, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, dati doprinos punoj implementaciji Sporazuma o državnoj granici između te dvije zemlje, saopšteno je iz MUP-a.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na Fejsbuku da će se uskoro sastati komisije Kosova i Crne Gore kako bi ponovo razmotrile demarkaciju.

Iz MUP-a podsjećaju da je Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine, u Skupštini Crne Gore potvrđen 28. decembra 2015. godine, a u Skupštini Republike Kosovo ratifikovan 30. maja 2018. godine, nakon čega je stupio na snagu 4. juna 2018. godine, prenosi Pobjeda.

"U skladu sa zaključenim sporazumom komisije Crne Gore i Republike Kosovo, u roku od dvije godine od njegovog stupanja na snagu, izvršiće obilježavanje sporazumom utvrđene državne granice. Vjerujemo da će komisije Crne Gore i Republike Kosovo u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje dati doprinos punoj implementaciji ovog sporazuma", naveli su iz MUP-a.

Haradinaj je na FB profilu najavio da će se međudržavne komisije uskoro sastati radi ponovnog razmatranja demarkacije u pravcu Kule i Čakora.

"O pitanju ponovnog razmatranja sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom, u mnogim slučajevima, s punim povjerenjem, razgovarao sam s mojim crnogorskim kolegom Duškom Markovićem. Kosovo i Crna Gora su spremne da formiraju komisije za razmatranje demarkacije u pravcu Kule i Čakora", napisao je Haradinaj na Fejsbuku, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju sa premijerom Crne Gore, kako je naveo Haradinaj, potvrđena je spremnost da komisije počnu sa radom u optimalnom roku i da se uskoro otvori granični prelaz na Čakoru i Kuli.

"Zahvaljujem mom kolegi Dušku Markoviću za konstruktivni prilog i izraženu volju za jačanje prijateljstva i saradnje između naše dvije države", napisao je Haradinaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.