Papagaj koji poznaje 14 različitih plesnih poteza (VIDEO)
Foto: Screenshot

Papagaj koji poznaje 14 različitih plesnih poteza (VIDEO)

Papagaj po imenu Grudva (Snowball) može da pleše na 14 različitih načina, a posebno mu prijaju pjesme iz 1980-tih godina.

Kako piše Sky News, papagaj nikada nije išao na školu plesa, a viđen je kako izvodi “headbanging” u stilu najvećih heavy metal grupa, ljulja sa jedne na drugu stranu, podiže nogu i lupa nogama.

Naučnici iz SAD-a vjeruju da ovaj papagaj vrši spontane pokrete reagujući na muziku, i da ples nije samo ograničen na ljude.

Naučnici vjeruju da melodija stvara određena stanja u mozgu ove životinje.

Ova vrsta papagaja je jedna od 21 vrste koja može da nauči da govori, a njihov mozak posjeduje snažnu povezanost sa zvukovima.

Naučnici koji su pisali za magazin Current Biology su kazali da je ključno pitanje kako je papagaj Grudva stekao vještine plesa. Postoji mogućnost da neki potezi oslikavaju kreativnost kod ovog papagaja.

"Grudva ne pleše zbog hrane ili da bi se parila. Umjesto toga ples predstavlja neku vrsu društvenog ponašanja vjerovatno da bi papagaj bio u nekoj interakciji sa ljudima koji se brinu o njemu”, ocjenjuju naučnici.

Radiosarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.