Muškarci teže podnose bol od žena
Ilustracija

Muškarci teže podnose bol od žena

Ako ste mislili da su muškarci manje osjetljiva bića, pogriješili ste.

Oni su zapravo mnogo "tananiji" i teže podnose bol u odnosu na dame - tvrde naučnici iz Austrije.

Studija je pokazala da se pripadnici jačeg pola loše nose sa najobičnijim gripom, glavoboljom i mukama u leđima. Osim toga, oni osjećaju i mnogo veći bol poslije velike operacije.

Tokom četvorogodišnjeg istraživanja, naučnici su intervjuisali 10.000 muškaraca i žena u prva 24 sata posle hirurške intervencije. Učesnici su odgovarali na pitanja o operaciji, anesteziji koju su primili i nivou bola. Prema nalazima istraživača, bila je veća vjerovatnoća da će muškarci osjećati jači bol posle velikih vaskularnih i ortopedskih operacija, što se i pokazalo tačnim.

Žene su zato prijavile veće tegobe posle manjih procedura, kao što su biopsije. Međutim, rodne razlike u percepciji bola i dalje su u velikoj mjeri osporavane, kako u eksperimentalnim tako i u kliničkim oblastima - navode autori studije,prenose Novosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.