Potpisani ugovori sa nevladinim organizacijama u Nikšiću

Druga faza ReLOaD programa

Potpisani ugovori sa nevladinim organizacijama u Nikšiću

Danas su u Nikšiću potpisani ugovori sa nevladinim organizacijama, ukupne vrijednosti od skoro 53,000 eura, za sprovođenje projekata usmjerenih na unapređenje kvaliteta života lokalne zajednice.

Sredstva su opredijeljena kao dio podrške civilnom društvu, u okviru druge faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pet nevladinh organizacija odabrane su na drugom javnom konkursu, koji je Opština Nikšić objavila uz primjenu pouzdane metodologije za raspodjelu sredstava civilnom društvu iz lokalnog budžeta, koja se u mnogome oslanja na modele i prakse koje se primjenjuju u Evropskoj uniji.

Od ukupno 16 primljenih aplikacija, komisija je u skladu sa propisanim kriterijumima odabrala pet najboljih projektnih prijedloga NVO: Sinteza, Udruženje za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju, Društvo mladih ekologa Nikšić, Društvo prijatelja Biblioteke Njegoš i Biznis Centar. Projekti imaju za cilj aktivno uključivanje građana u oblikovanje servisa i sadržaja javne uprave, u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva.

Herman Špic, šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori, ukazao je na značaj jačanja participativne demokratije i partnerstva između građana i javne uprave.

„EU sa zadovoljstvom podržava ove projekte od izuzetnog značaja za lokalne zajednice u Crnoj Gori. Novi projekti u Nikšiću, ali i Kotoru i Tivtu, ponudiće bolje usluge građanima, uključujući nove sportske aktivnosti, unapređenje zaštite životne sredine i jačanje vještina ranjivih kategorija stanovništva, u cilju njihovog lakšeg zapošljavanja. Ove inicijative pokazuju kako uspješno partnerstvo između građana, civilnog društva i lokalnih vlasti može pružiti bolji kvalitet života lokalnim zajednicama,“ istakao je Špic.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Radivoje Nikčević podsjetio je da je za ovu namjenu Opština Nikšić dobila  sredstva u iznosu od 100.000,00€ za 2018. i 2019. godinu, dok je iz lokalnog budžeta opredijeljeno dodatnih 20.000,00€.

„Komisija je imala težak zadatak da od prijavljenih 16 izabere najbolje, a sve u skladu sa kriterijumima i propisanim smjernicama. Vjerujemo da će odobreni projekti biti realizovani u skladu sa predviđenim aktivnostima i kalendarom i da će od kompletnog ovog procesa najviše koristi imati upravo građani Nikšića, što je i naš krajnji cilj,“ naglasio je Nikčević.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, zahvalila se organizacijama civilnog društva što pružaju doprinos razvoju Nikšića, i to na održiv način, pažljivo osluškujući potrebe sugrađana. Ujedno, ona se osvrnula i na ulogu lokalne samouprave.

„Dragi partneri iz Opštine, vi postavljate temelje za razvoj odgovornijih i transparentnijih institucija, koje usklađuju svoje djelovanje sa potrebama građana. ReLOaD program je donio novine u postojeća pravila i procedure, kako bi se učvrstila primjena principa otvorene i odgovorne javne uprave. Vi ste dosljedno primjenjivali novu metodologiju, što je bio zahtjevan zadatak, ali će se dugoročno isplatiti jer će ojačati povjerenje između građana i lokalne uprave,“ zaključila je Gašparikova.

Projekti za koje su danas potpisani ugovori o sprovođenju:

-NVO Udruženje za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju radiće na stvaranju jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, posebno u pogledu uključuivanja u sportske aktivnosti (opredijeljena sredstva za projekat „Sportom do inkluzije i pristupačnosti“ u iznosu od 11.025,00 eura);
-NVO Društvo mladih ekologa Nikšić fokusiraće se na unapređenje znanja i svijesti građana o upravljanju otpadom, kroz primjenu dobrih praksi (opredijeljena sredstva za projekat „Upoznajmo otpad bolje“ u iznosu od 11.995,00 eura);
-NVO Društvo prijatelja Biblioteke Njegoš će omogućiti slabovidim osobama pristup širem izboru kvalitetnog sadržaja, istovremeno jačajući svijest o značaju dostupnosti adekvatnih formata za osobe sa oštećenjem vida (opredijeljena sredstva za projekat „Čitam, dakle postojim“ u iznosu od 9.238,00 eura);
-Nevladino udruženje „Sinteza“ će obogatiti kulturnu ponudu grada, kroz promociju urbane kulture (opredijeljena sredstva za projekat „Uhvaćeni tonovi“ u iznosu od 11.995,00 eura), i
-NVO Biznis Centar jačaće vještine mladih kroz upotrebu novih IT tehnologija i uvođenje inovativnih modela zapošljenja (opredijeljena sredstva za projekat „Klik do posla“ u iznosu od 8.691,00 eura).

U prvom ciklusu, ReLOaD projekat pružio je podršku za sprovođenje 21 projekta u iznosu 224.888 eura. U tekućem, drugom ciklusu biće finansirani projekti u vrijednosti od 330.150 eura. Ukupan iznos podrške u 5 partnerskih opština u okviru ova dva konkursa (Nikšić, Kotor, Tivat, Pljevlja i Podgorica) iznosi preko 550.000 eura.
 
Sjutra će uslijediti potpisivanje projekata za lokalne zajedinice u Tivtu i Kotoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.