Crna Gora glas razuma u regionu
Penderovski i Đukanović

Đukanović se tokom SEECP samita sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije

Crna Gora glas razuma u regionu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se tokom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Penderovskim.

Đukanović je čestitao Penderovskom izbor na funkciju predsjednika Sjeverne Makedonije, ocijenivši da je to jedna u nizu pozitivnih vijesti iz te zemlje i šansa za unapređenje odnosa i dalju saradnju na ostvarivanju zajedničke evropske i evroatlantske perspektive.

Đukanović je naglasio da su odnosi dvije države na zavidnom nivou i mogu poslužiti kao primjer saradnje koja nije imala zastoja čak ni u vrijeme 90-ih godina.

ukanoviPendarovski2

Čestitao je Sjevernoj Makedoniji na postignutom napretku i Prespanskom sporazumu i u tom smislu iskazao punu podršku Crne Gore daljoj integraciji Sjeverne Makedonije.

„Crna Gora je država koja dijeli iste strateške ciljeve, članica NATO, i nadamo se da ćete i vi uskoro biti u tom društvu“, kazao je Đukanović. On je zaključio da je interes i ZB i EU ujedinjena i konkurentna Evropa.

Predsjednik Sjeverne Makedonije zahvalio je Crnoj Gori za podršku na putu ka EU i NATO.

„Vi ste glas razuma u regionu i vaša podrška nam je veoma značajna“, kazao je Penderovski.

Đukanović i Penderovski razmijenili su mišljenja o evropskoj perpsektivi ZB i neophodnosti podsticaja EU da pitanje proširenja zadrži visoko na agendi.

Sagovornici su ocijenili da Crna Gora i Sjeverna Makedonija izuzetno dobru saradnju mogu osnažiti u oblasti ekonomije. Tokom razgovora u Sarajevu dogovorena je i skora posjeta predsjednika Đukanovića Sjevernoj Makedoniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.