Šehović najboljim nastavnicima

"Mijenjajte sistem vrijednosti i ne podliježite pritiscima u vezi sa ocjenjivanjem učenika"

Vi ste tu da mijenjate i poboljšavate sistem vrijednosti, ali i da, uz našu podršku, nikad ne dozvolite da podlegnete pritiscima vezanim za kriterijume i ocjenjivanje učenika, kojima ste potpuno neopravdano izloženi. Kvalitet i objektivnost kriterijuma su vaša obaveza, a obrazovanje vaša misija i na tom putu ćete imati našu snažnu podršku, ali i punu zaštitu, jer nama je potrebno znanje, a ne fingiranje znanja, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem prijemu nastavnika iz Crne Gore, koji su koji su dobili priznanje od Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN EX YU).

Asocijaciju su osnovale učiteljice Željana Radojičić-Lukić iz Srbije i Vesela Bogdanović iz Makedonije, koje su ujedno bile i finalistkinje takmičenja Global Teacher Prize za izbor najboljeg učitelja svijeta.

Kako je dio prisutnih poručio, Crna Gora krenula je u ozbiljnu, sistemsku podršku najboljima iz obrazovanja, a iskoraci na tom polju su vidljivi. Kako Fondom za kvalitet i talente, iz koga je prošle godine dobilo nagradu 500 najboljih nastavnika i đaka, tako i podrškom nastavničkim inicijativama koje za cilj imaju umrežavanje i razmjenu dobrih iskustava. Uz državnu nagradu „Oktoih“, te aktivnosti sindikata prosvjete i Ministarstva, kreira se, konstatovano je, ambijent u kome je obrazovanje opet u fokusu. 

„Ljepšeg, ali i odgovornijeg posla od vašeg nema. Pokušavamo da vam svojim aktivnostima stavimo do znanja da prepoznajemo tu činjenicu i da poštujemo vaš trud i napor koji ulažete. Trudimo se i vas podstaknemo da nastavite rad na sebi istim tempom, da ne dozvolite da poneka manjkavost sistema uguši vašu motovaciju i volju za usavršavanjem, ali i da u otvorenom i direktnom razgovoru čujemo sve o problemima sa kojma se susrijećete. Zato smo, između ostalog, organizovali ovaj sastanak", kazao je minstar prosvjete.

6663094211199416148819498184668929717698560n

Jedna od nastavnica koja je dobila Priznanje, Mirsada Šabotić, koja je i dobitnica „Oktoih“ nagrade, rekla je da je, analiza podrške nastavničkoj struci iz Regiona na kojoj je radila, pokazala da je u Crnoj Gori sistem prepoznavanja i nagrađivanja najboljih u obrazovanju sve kvalitetniji. Slično su istakle i ostale prisutne kolege, koji su posebno naglasile da su rad Asocijacije, te uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente od strane Ministarstva, dali motivaciju nastavnicima i omogućili njihovo umrežavanje, kako unutar Crne Gore tako i šire. 

Jedan od dobitnika Priznanja, Sava Kovačević, rekao je da je za nastavnike direktan i otvoren razgovor poput današnjeg, značajan, posebno jer se njime još jednom daje podrška kreiranju sistema po mjeri učenika i šalje poruka da nastavnici jesu važni.

Tokom sastanka razgovarano je o ciljevima rada najboljih nastavnika, uključujući umrežavanje najboljih sa prostora bivše Jugoslavije, povećanje vidljivosti njihovog rada, umrežavanje, te promociju i afirmaciju dobrih praksi, a prisutnima su uručeni i prigodni pokloni. 

Nastavnici iz Crne Gore koji su dobili priznanje pomenute asocijacije su: Biljana B. Joksimović, JU OŠ „Vukašin Radunović“, Berane; Biljana Vukmanović, JU OŠ „Jugoslavija“, Bar; Danijela Bokan, JU Srednja stručna skola, Cetinje; Dragana Radoman, JU OŠ „Milija Nikčević", Nikšić; Jasmina Srdanović, JU SŠ "Bećo Bašić", Plav; Jelena Perunović-Samardžić, JPU „Bambi”, Tivat; Marija Perović- Bogićević, JU OŠ "Dr Dragiša Ivanović" Podgorica; Matije Zorić, OŠ „Mihailo Žugić" Odžak, Pljevlja; Milka Cerović, JU OŠ „Jovan Draganić", Nikšić; Nada Orbović, JU OŠ „Luka Simonović”, Nikšić; Natalija Savićević-Mrvaljević, JU OŠ „Bogdan Kotlica", Boan, Šavnik; Sanela Adrović, JU OŠ ,,25. maj,, Rožaje; Sanja Pantović, JU „Druga osnovna škola", Budva; Tanja Đonlaga, JU OŠ „Olga Golović“, Nikšić; Vera Joksimović, JU OŠ „Risto Ratković", Bijelo Polje; Zorica Joksimović, JU „Druga osnovna škola", Budva; Ljiljana Milović, JU OŠ "Anto Đedović" Bar; Sava Kovačević, JU OŠ "Oktoih" Podgorica; Ljiljana Ražnatović, OŠ “Pavle Rovinski” Podgorica; Olivera Lučić, JU “Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, ”Nikšić”; Senada Đešević, JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav; Mirsada Šabotić, JU Gimnazija ,,30.septembar" Rožaje; Snježana Bošković, JU OŠ “Olga Golović” Nikšić; Nevenka Vulić, JU OŠ “Sutjeska” Podgorica; Dušanka Vujičić, JU OŠ "Ratko Žarić" Nikšić; Marina Andrijević-Petrović, OŠ "Jugoslavija" Bar i Olivera Leković, OŠ “Pavle Rovinski” Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.