Vuković u Momišićima:

"U naredne tri godine izgradićemo šetališta uz obale Morače"

„Intenzivna stanogradnja koju imamo u Momišićima tokom posljednjih četiri ili pet godina govori u prilog kvalitetu života u ovom dijelu grada, ali istovremeno predstavlja izazov za Glavni grad, da obezbijedi infrastrukturno praćenje tako intenzivnog razvoja“, kazao je gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Ivan Vuković tokom razgovora sa građanima u Mjesnoj zajednici Momišići.

On je istakao da mnogi problemi koje građani delegiraju preko mjesnih zajednica nijesu u nadležnosti Glavnog grada, ali da lokalna uprava preuzima odgovornost delegirajući teme nadležnim ministarstvima i nudeći svoje učešće u njihovom rješavanju, posebno kada je riječ o školskim i zdravstvenim objektima, njihovoj rekonstrukciji ili uređenju dvorišta i prilaza.

Kada je riječ o nelegalnoj gradnji,  Vuković je istakao da su neki neodgovorni pojedinci iskoristili period do stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i uređenju prostora da dograde još koji kvadrat, ali da je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma dobio uvjeravanja da će se upravljati prema ortofoto snimku koji je predhodno urađen.

„Vjerujem da će svi nadležni organi u narednom periodu pokazati snagu države upravo na takvim primjerima, jer ne možemo dozvoliti da oni koji ne poštuju zakone, u ovom slučaju grade kako im padne na pamet, budu privilegovani u odnosu na one koji  poštuju te zakone, plaćaju poreze, izmiruju komunalije… Proces legalizacije za Podgoricu predstavlja najveći izazov, jer je najveći broj predmeta upravo kod našeg Sekretarijata za urbanizam, govorimo o 13.000 pojedinačnih slučajeva. Sve dok ne vidimo ko ispunjava uslove za legalizaciju, odnosno koga možemo podvesti pod kategoriju građana koji su predhodno, ili imaju šansu da to učine u narednom periodu, izmirili obaveze prema državi, nećemo ići u komunalno opremanje naselja ili djelova grada gdje postoji sumnja da do izmirenja obaveza neće doći. Pažnja gradske uprave biće usmjerena na one koji su legalno gradili svoje objekte, a oni koji uđu u proces legalizacije svakako će imati jednak tretman“, kazao je Vuković.

momisici00003324Still0011030x579

Kao i u ostalim djelovima grada, neriješeni imovinsko-pravni odnosi predstavljaju veliku prepreku kada je riječ o realizaciji projekata iz saobraćajne infrastrukture, jer se često i pored postojanja planske dokumentacije i budžetski opredijeljenog novca teško postiže dogovor o otkupu sa vlasnicima parcela.

Vuković je naglasio da Glavni grad čeka i oživljavanje DUP-a Momišići, jer bez usvojenih detaljnih urbanističkih planova nema ni daljeg razvoja grada.

„Samo tokom četiri mjeseca 2018. godine usvojili smo 34 DUP-a i tri lokalne studije lokacije, što nam obezbjeđuje planske pretpostavke da ravnomjeran razvoj grada i privlačenje investicija. Zahvaljujući tome, mi smo samo u prvih šest mjeseci ove godine ispunili budžet kada su komunacije u pitanju“, kazao je on.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija će izgraditi oko 200 metara nedostajuće fekalne kanalizacije u bočnim kracima ulica Dalmatinska i 18. jula, a tamo gdje se utvrdi da postoje uslovi za sanaciju ulica ili njihovih djelova, Glavni grad će pronaći novac u budžetu da taj posao bude obavljen. Takođe, rekonstruisan je asfalt na Vezirovom mostu, kao i djelimično rekonstruisana Dalmatinska ulica, a Glavni grad će posebnu pažnju posvetiti dječjim igralištima.

„Posebnu draž ovom dijelu grada daće šetališta uz Moraču na obje obale, koja već planiramo i projektujemo i u naredne tri godine bismo mogli da dobijemo dvije lijepe promenade kojima možemo da spustimo na rijeke, od kojih smo predugo bili odvojeni“, kazao je Vuković.

Gradonačelnik Podgorice govorio je i o tekućem investicionom ciklusu od 200 miliona eura ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte u Glavnom gradu, među koje spadaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jugozapadna obilaznica, donjogorički bulevar, ugradnja led rasvjete, izgradnja doma za stare, bulevar prema Zeti, vrtić na Starom Aerodromu, srednja stručna škola u Golubovcima, zgrada Gradskog pozorišta, zapadna obilaznica, bulevar između Podgorice i Danilovgrada, novi bulevar u Gornjoj Gorici, bulevar prema Tuzima, rekonsturkcija starog puta ka Danilovgradu, izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, proizvodnja električne energije iz biogasa i mnogi drugi.

Gradonačelnik Vuković i njegovi saradnici iz gradske uprave do kraja ovog mjeseca razgovaraće sa građanima u svim preostalim mjesnim zajednicama na teritoriji Podgorice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.