Vatikan ukinuo imunitet predstavniku u Francuskoj zbog tužbi za seksualno zlostavljanje
Foto: EPA

Vatikan ukinuo imunitet predstavniku u Francuskoj zbog tužbi za seksualno zlostavljanje

Vatikan je danas objavio da je odlučio da skine diplomatski imunitet ambasadoru u Francuskoj koji je optužen za seksualno zlostavljanje.

Tome je prethodilo saopštenje francuskog ministarstva spoljnih poslova da je dobijena potvrda od Svete Stolice o ukidanju imuniteta arhiepiskopu Luidjiju Venturi.

Francuske vlasti pokrenule su istragu protiv Venture, koji ima 74 godine, u januaru ove godine, nakon što ga je mlađi zvaničnik u gradskoj skupštini optužio za zlostavljanje.

Zbog njegovog diplomatskog imuniteta, položaj papinog nuncija ekvivalentan je ambasadoru, tužioci nisu mogli da ispitaju Venturu o navodima.

Ventura nije komentarisao navode. I njegova kancelarija u Parizu odbila je da ih komentariše.

Katolička crkva se širom planete suočava se sa krizom izazvanom za seksualno zlostavljanje od strane sveštenika što je duboko uzdrmalo povjerenje u nju u SAD, Irskoj, Čileu, AustralijiCrkvu i Irskoj.

Papa je ranije obećao da će crkva "uložiti sve napore" da ove nasilnike izvede pred lice pravde kao i da neće prikrivati ili umanjivati slučajeve zlostavljanja.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.