Ovo su tri razloga zbog kojih trebamo lubenicu da jedemo češće
Foto: Ilustracija

Ovo su tri razloga zbog kojih trebamo lubenicu da jedemo češće

Ljeto je u našim krajevima dušu dalo za lubenice, tako da nemate razloga da ne iskoristite priliku koja vam se pruža.

Ali, osim što su iznimno osvježavajuće, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste lubenice što prije trebali uključiti u svoju prehranu.

1. Jača imunitet

Konzumiranje lubenica može ojačati vaš imunološki sistem jer one imaju visok sadržaj vitamina C koji je snažan antioksidans, a koji pomaže u sprječavanju raznih bolesti. Takođe, redovno konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C može zaštititi i same tjelesne čelije od brojnih štetnih činitelja.

2. Štiti srce 

Lubenica je bogata likopenom - antioksidansom koji sprječava bolesti srca. Ovo voće sadrži i prehrambena vlakna koja smanjuju razine lošeg kolesterola, kao i kalij koji snižava krvni pritisak.

3. Poboljšava seksualni život

Mnogi stručnjaci preporučuju lubenice u prehrani jer je utvrđeno da sadrži citrulin koji ima učinke slične Viagri. Kada uđu u tijelo pretvaraju se u arginin – aminokisjelinu koja je korisna za krvožilni sastav jer daje elastičnost stanicama arterija.

Lubenica se preporučuje i u dijetama za mršavljenje jer ima malo kalorija i daje osjećaj sitosti. Postiče izlučivanje toksina iz tijela, poboljšava rad bubrega.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.