Nacrt Zakona o tajnosti podataka bi podstakao korupciju, upozoravaju kritičari
Foto: Ilustracija

MANS

Nacrt Zakona o tajnosti podataka bi podstakao korupciju, upozoravaju kritičari

Crna Gora treba da odbaci nacrt zakona koji bi podstakao korupciju omogućavanjem Vladi da sakrije informacije o potrošnji javnih sredstava, navode aktivisti, i upozoravaju da bi takav zakon mogao ugroziti pregovore za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministarstvo odbrane će održati javnu raspravu sjutra, 9. jula, o predloženim izmjenama i dopunama zakona o tajnosti podataka, koje bi omogućile državnim organima da sakriju informacije ukoliko smatraju da bi njihovo objavljivanje uticalo na „ostvarivanje funkcije organa“.

Iz NVO MANS su kazali da prema mišljenju kritičara, ovaj pojam bi bio tumačen preširoko, što bi omogućilo Vladi da proglasi tajnim informacije od javnog interesa.

„Jasno je da bi to omogućilo da većina aktivnosti vezanih za potrošnju javnih sredstava bude sakrivena od javnosti“, kazala je Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info Europe, nevladine organizacije sa sjedištem u Madridu.

Dodajući da tamo gdje ne postoji transparentnost, korupcija može da cvjeta neopaženo, bez kontrole i daleko od očiju javnosti.

Darbishire je navela da bi ove izmjene zakona dovele do kršenja sporazuma koje je Crna Gora potpisala, kao što su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima Ujedinjenih nacija, kao i obaveze preuzete kao dio procesa pridruživanja EU.

"Vladavina prava, uključujući slobodan pristup informacijama, „od ključnog su značaja“ za EU, kazao je ambasador Aivo Orav u izjavi dostavljenoj mejlom.

On je dodao da Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori pomno prati ovo pitanje, imajući u vidu da je pravo svakog pojedinca da od državnih organa traži i dobije informacije koje su od najveće važnosti.

"U zadnjem izvještaju o procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, Evropska komisija je apelovala na veću transparentnost i istakla zabrinutost rastom prakse označavanja dokumenata tajnim od strane državnih organa. Ministarstvo odbrane je odbilo da da drugi komentar, osim da je 11. juna otvorilo javnu raspravu o izmjenama i dopunama zakona. Međutim, sjutrašnji događaj u glavnom gradu Podgorici je jedina javna rasprava organizovana u zemlji. Crnogorski zvaničnici se često suočavaju sa optužbama za korupciju, uključujući omogućavanje pranja novca kriminalnim organizacijama putem banke koja je u vlasništvu porodice predsjednika Mila Đukanovića, koji je na vlasti preko tri decenije. Masovni protest je izbio u februaru u Podgorici nakon što je objelodanjen snimak na kom vladin zvaničnik uzima 97,500 eura (110, 808 dolara) od Duška Kneževića", naveli su iz MANS-a.

Suzana Pribilović, ministarka javne uprave je kazala 18. juna na konferenciji koju je organizovača Mreža za informaciju nevladinog sektora (MANS),da naši građani imaju pravo da traže informacije o sprovođenju javnih politika i načinu na koji se sredstva troše.

Ipak, izmjene i dopune zakona predložene od strane Ministrastva odbrane će ozbiljno ograničiti pristup informacijama od javnog značaja, navode aktivisti.

„Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je već vrlo problematičan, u kombinaciji sa ovim izmjenama, uništiće smislenu transparentnost“, kazala je Darbishire iz Access Info.

U saopštenju objavljenom 26. juna, Transparency International je istakao da su iste izmjene sa javne rasprave predložene, a zatim povučene od strane Vlade u martu nakon što se 25 crnogorskih NVO pobunilo protiv njihovog usvajanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.