Jokić:  Ići na noge u Podgoricu da se prime čestitke za Dan opštine Kotor bi bilo degradiranje istorije grada
Vladimir Jokić

Jokić: Ići na noge u Podgoricu da se prime čestitke za Dan opštine Kotor bi bilo degradiranje istorije grada

Ne postoji izgovor za kršenje zakona, a Vlada Crne Gore ga je brutalno prekršila, saopštio je smijenjeni predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

"Niti povrijeđena sujeta premijera, niti njegova uvrijeđenost, niti nepremostive političke razlike. Ništa ne može biti izgovor za kršenje zakona, osim ako nismo u Frankovoj Španiji gdje je važila krilatica da za prijatelje može sve, a za neprijatelje postoje zakoni. Ne postoji niti jedan razlog koji bi opravdao činjenicu da je Vlada 30. maja jednu tačku Zakona tumačila na jedan način, a 28 dana kasnije na drugi, u korist njihovih lokalnih provalnika. Tačnije, ne bi postojao ni jedan jedini izgovor da nije u pitanju Vlada kojoj je partijski interes iznad opšteg interesa, iznad interesa građana i iznad državnog interesa. Da sam znao da je metod, kojim se od Vlade i predsjednika Vlade može dobiti odgovor, pisanje otvorenih pisama, svaki bih dopis slao putem medija. Ipak, nadao sam se da Vladu vodite malo ozbiljnije od toga, što je očigledno bilo neopravdano i uzaludno nadanje. Sada kada smo pronašli način na koji možemo komunicirati i na koji odgovarate, podsjetiću Vas da smo Ustavnom sudu predali žalbu zbog načina donošenja DUP-a Kostanjica i da ćemo ukoliko se država ne uključi, zbog interesa ofšor preduzeća izgubiti UNESCO status. I o tome sam Vam pisao nekoliko puta, pa prelistajte u arhivi.", naveo je Jokić u reagovanju na saopštenje Vlade.

KNaveo je i da ni jedan njegov dopis nije bio zbog Vlade i njenog predsjednika. 

"Vama je smetalo to što ne možete da ostvarujete partijske i lične interese u Kotoru, dok sa druge strani meni i mojoj generaciji smeta što ste na vlast došli u godini kada smo se rodili i što nam od tada ne dozvoljavate da živimo normalno. Ipak, Vi ste se našli tu gdje ste, a ja tu gdje sam, pa smo tu realnost morali prihvatiti. Očigledno, kao u slučaju Herceg Novog kada ste htjeli da gradite škole ako DPS dođe na vlast, tako i u Kotoru, kontakt sa lokalnim samoupravama je bio vezan samo i isključivo za one koje Vi kontrolišete. Sjetite se samo kako je ministarka javne uprave umjesto da dostavi nalaz svog ministarstva predsjedniku Opštine, isti dostavljala samo odborničkom klubu DPS-a.", saopštio je Jokić.

Naveo je i da su opštinu Kotor posjetili barem sedam ministara i predsjednik države i da su svi primljeni u skladu sa svim normama lijepog ponašanja i ophođenja između javnih funkcionera.

"Kad smo već kod normi ponašanja i ophođenja, gospodin predsjednik Vlade bi morao znati da je minimum kurtoazije da kada se nekome čestita praznik, da mu se dođe u posjetu. Ako to i ne znate, pitajte bivšeg predsjednika države, on je bio gost na obilježavanju Dana opštine Kotor. Ukoliko je razlog kršenju zakona činjenica da se nisam odazvao na pozive premijera da mi u Podgorici čestita Dan opštine Kotor, onda je to slab razlog dostojan samo nedoraslih ljudi. Da napomenem, Kotor ima istoriju koja se mjeri milenijumima, slavi Dan opštine 21. novembra i ko god želi da uzme učešće u toj proslavi je dobrodošao. Ići na noge u Podgoricu da se prime čestitke za Dan opštine Kotor bi bilo degradiranje istorije grada na račun Vlade, a to sebi nikada ne bih dozvolio. Nema te funkcije, te političke kombinatorike, tog razriješenja koje je vrijedno dostojanstva grada. Da ste poštovali dostojanstvo istog tog grada, premijer bi se barem dva puta kada je bio u posjeti opštini Kotor najavio domaćinu. To je na kraju pitanje manira. O tome koliko je puta državni protokol ignorisao lokalnu upravu neću ni trošiti riječi", naveo je smijenjeni predsjednik opštine i zaključio:

"Na kraju, pozivam Vas da još jednom pogledate dopise koje sam Vam uputio. Ne zbog mene, već zbog Vas i zakona države Crne Gore. Zbog mene ne morate ništa, naš odnos je u svemu jasan. Među nama je neprelazni prelaz, omeđen zrnom časti, i da znate, da se ne trudite, „to se nikako ne može imati, ne može, osim ukoliko se već nema“".

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.