Legalis: Za ekocid u Ćehotini neko mora snositi i krivičnu i materijalnu odgovorst
Foto:Facebook

Legalis: Za ekocid u Ćehotini neko mora snositi i krivičnu i materijalnu odgovorst

U Ustavu Crne Gore jasno piše da je Crna Gora ekološka država. Postavlja se pitanje da li građani Pljevlja imaju pravo na zdravu životnu sredinu, ili im je to pravo uskraćeno od pojedininih neodgovornih privrednih subjekata, upitali su iz NVO Legalis povodom ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini.

Ističu da su hemikalije koji su ispuštene iz cijevi koji pripadaju TE Pljevlja uzrokovale nezapamćeni pomor ribe na ovim prostorima.

"NVO “Legalis”u saradnji sa SRK “Lipljan”upravo na ovom području realizuje projekat  pod nazivom “Rijeka je odraz ne(kulture) građana. Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finasira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Samo dan nakon što su u neposrednoj blizini rijeke Ćehotine postavljene ekološke i informativne table desio se ovaj ekološki incident. NVO “Legalis” je i zvanično obavijestio koordinatorku projekta  ReLOaD  programa o ovom događaju uz molbu da o ovome događaju obavijesti UNDP u Crnoj Gori, kao i delegaciju EU koja i finasira ovaj projekat.", navodi se u reagovanju ove NVO.

Nesavjesan odnos EPCG prema Pljevljacima se, ocijenilu su,  i dalje nastavlja.

"Nadamo se da će nadležne državne institucije konačno i po prvi put na pravi način reagovati i najrigoroznoje kazniti počinioca ovog nezapamćenog ekološkog incidenta. EPCG i dalje nastavlja sa njihovim besmislenim izjavama da im je neko ventil “zloupotrijebio” dok taj isti ventil koji predstavlja opštu opasnost po ugrožavanje životne sredine nije obezbijeđen na adekvatan i propisan način od strane TE Pljevlja", poručili su iz te NVO.

Kakav odnos ima EPCG prema građanima Pljevalja, odnosno njihovim najredovnijim platišama pokazuje, naveli su,  i devastirani prilaz naplatnom objektu Elektrodistribucije u centru grada.

"Stepenište je godinama u katastrofalnom stanju, kao iz ratnog perioda i predstavlja opasnost pogotovo za starije potrošače. Jedan dio stepeništa je pokriven daskama kao iz 18. vijeka, a zelene površine su neuređenje i zapuštene.NVO “Legalis” smatra da za ovaj ekocid u rijeci Ćehotini neko mora snositi i krivičnu i materijalnu odgovorst.", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.