Skandal u njemačkoj vojsci: Prodat laptop s povjerljivim informacijama
Ilustracija

Skandal u njemačkoj vojsci: Prodat laptop s povjerljivim informacijama

Njemačka vojska prodala je korišteni laptop s kog nisu izbrisane povjerljive informacije, objavili su njemački mediji, a prenio hrvatski portal Index.hr.

Prema pisanju "Sudojče cajtung", ispostavilo se da nisu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasifikovani kao "poverljiva informacija - samo za službenu upotrebu".

Ti podaci su ostali na računaru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbosan hard disk, a nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da korisnik koji je kupio taj laptom ne može imati "nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu".

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa preko "i-beja" od organizacije koja prodaje korištene vladine kompjutere "Vebeg", i to 2018.

Prema pisanju njemačkih medija, jedan od laptopova još uvijek je imalo instaliran operativni sistem i ako bi se ime poslednjeg korisnika unijelo kao lozinka, on bi se otključao. Šumar je početkom ove godine o svemu obavijestio ministarstvo.

Ministarstvo odbaren potom je potvrdilo cio slučaj i najavilo da će se "podvrgnuti ozbiljnoj istrazi" korišćenje njihove rashodovane IT opreme. Takođe, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016.kada je još jedan laptop s neobrisanim hard diskom bio prodan preko Vebega.

Međutim, ministarstvo je kazalo da se sada već ne može utvrditi da li je i na tom računaru bilo povjerljivih podataka.

Bavarski šumar vratio je sporni laptop, dok je ostala tri zadržao.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.