Server: Ne postoji zamjena za NATO i EU na Balkanu
Danijel Server

Proces proširenja na pauzi

Server: Ne postoji zamjena za NATO i EU na Balkanu

Ne vjerujem da će Evropska unija zaustaviti proces proširenja. Taj proces je za sada na pauzi, ali kada se konstituiše nova komisija očekujem da se nastave pregovori sa onima koji su već kandidati, smatra ekspert za Balkan na američkom Džon Hopkins univerzitetu Danijel Server.

On u razgovoru za Pobjedu ističe da ne postoji zamjena za NATO i EU na Balkanu, jer su to moćne snage koje obezbjeđuju veću sigurnost i prosperitet i niko ne može da se takmiči sa tim.

Server ocjenjuje da je turopesimizam u korelaciji sa biznis krugovima.

“Kada ekonomija EU bude krenula naprijed, biće mnogo više spremnosti da se razmotri ulazak novih članova”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je to što nije dato zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, otkazan je sastanak o odnosima Prištine i Beograda, dovoljan dokaz da Balkana nema na evropskoj agendi Server kaže ne, zato što Balkan nije neka tamo opcija za Evropu.

“Balkan je srce Evrope. Albanija je sebi zadala ozbiljne probleme, ali je Sjeverna Makedonija postigla mnogo i nadam se da će biti u stanju da se kreće naprijed uskoro. Ulazak u NATO je za Sjevernu Makedoniju siguran, kako se sada stvari kreću”, naglasio je on.

Prema Serverovom mišljenju jedini cilj Rusije u regionu je izazivanje problema koja konstantno pokušava da uspori ili ako je moguće zaustavi procese NATO i EU proširenja. Osvrnuo se i uticaj Kine i Turske na Balkanu.

“Moskva ima malo ili ništa pozitivno da ponudi. Kina želi da gradi infrastrukturu, što nije loša stvar, ali rizik snosi kupac: pitanje je kakvi su finansijski uslovi. Kada kineski projekat propadne, često je kupac taj koji završava sa velikim teretom. Turska je dugo bila zainteresovana za infrastrukturne ugovore, ali je sada anagažovanija politički u pružanju podrške širenju političkog islama i sprovođenju akcije protiv svojih glavnih neprijatelja u Gulen pokretu. Tako da mi se čini da je i ovdje potreban oprez. Ne postoji zamjena za NATO i EU na Balkanu. One su moćne dugoročne snage za veću sigurnost i prosperitet. Niko drugi ne može da se takmiči sa tim”, zaključio je on.

RTCG/Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.