Izbori u Grčkoj: Opoziciona Nova demokratija favorit
Foto: Tanjug

Izbori u Grčkoj: Opoziciona Nova demokratija favorit

Grci danas izlaze na prijevremene izbore za novi parlament, na kojima opozicija desnog centra koju predvodi Kiriakos Micotakis, predstavlja velik izazov za postojeću Ciprasovu ljevičarsku vladu, izvještava BBC.

Riječ je o prvim izborima nakon okončanja programa spašavanja grčke ekonomije, a predviđanja pokazuju da bi opozicioni konzervativci mogli srušiti ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu.

Stranka Nova demokratija (ND), vođe Kiriakosa Micotakisa, nada se da će okončati više od četiri godine vladavine Ciprasove stranke Siriza.

Premijer Cipras sazvao je prijevremene izbore nakon izbornog poraza na majskim izborima za Evropski parlament. Redovni izbori trebali su se održati u listopadu.

Glasačka mjesta otvorena su u 7 sati po lokalnom vremenu.

To su šesti izbori u Grčkoj nakon globalne finansijske krize 2008.

Zbog krize je pokrenuto niz mjera finansijske pomoći, a grčka ekonomija pala je za 28 odsto između 2008. i 2016, dok su zbog nezaposlenosti mnogi Grci pali u siromaštvo.

Grčka je izišla iz programa sanacije prošle godine.

Micotakis je obećao niže poreze i veću privatizaciju javnih službi, te planira ponovno pregovarati o dogovoru s kreditorima kako bi se omogućilo da u Grčku bude investirano više novca.

Cipras, koji je na vlast došao 2015, takođe je obećao više ulaganja, a nedavno je povećao penzije.

Njegova investicijska politika takođe bi trebala biti tema ponovnih pregovora s kreditorima budući da zemlja ostaje pod supervizijom eurozone.

Svaka od mnogobrojnih grčkih stranaka mora osvojiti najmanje tri odsto glasova da uđe u parlament, a sedam stranaka moglo bi osvojiti zastupnička mjesta.

Stranka koja pobijedi treba 151 mjesto u 300-članom parlamentu kako bi dobila većinu.

Na izborima za Evropski parlament Nova demokratija osvojila je 33,11 odsto glasova, dok je 23,78 odsto glasalo za Sirizu.

Najviši procenat glasača, onih od 18 do 24 godine (30,5%), na tim izborima podržao je Novu demokratiju.

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.