Simović: Dok se ne pronađe počinioc, EPCG da nadoknadi štetu
Milutin Simović

Incident u Ćehotini

Simović: Dok se ne pronađe počinioc, EPCG da nadoknadi štetu

Nakon što su dobili informaciju o velikom ekološkom incidentu u Ćehotini, koji je izazvao ogroman pomor ribe, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović razgovarao je sa Menadžmentom EPCG i dogovoreno je da ta kompanija nadoknadi štetu i izdvoji neophodna sredstva za poribljavanje Ćehotine, do pronalaženja lica odgovornog za taj incident, saopšteno je iz tog resora.

''Sa informacijom o pomoru ribe i sumnjom da se to desilo otvaranjem ventila na postrojenju Termoelektrane i ispuštanjem opasnog sadržaja, potpredsjednik je upoznat od strane SRK Lipljen prilikom radne posjete Plužinama, kojoj su prisustvovli i predstavnici EPCG. Simović je istog dana dogovorio sa predstavnicima EPCG da pomognu u saniranju štete, dok se ne utvrdi počinilac ovog nedjela'', navode iz Ministarstva.

''Interesantno je što se incident desio istog dana kada je u Plužinama organizovana prezentacija uspješno realizovanih i novoodobrenih projekata koji se finansiraju u okviru Programa malih grantova u okviru projekta "Upravljanje vodama sliva rijeke Drine”. Kroz prvi javni poziv ovog programa grantove su prošle godine dobila četiri sportsko – ribolovna kluba sa projektima koji su se odnosili na unapređenje i čuvanje ribljeg fonda, opremanje ribočuvarskih službi, uređenje ambijenta oko rijeka i jezera, kao i poribljavanje Otilovićkog jezera sa mladicom. SRK Lipljan iz Pljevalja, koji gazduje vodama Ćehotinom i Vežišnicom, realizacijom prvog granta nabavio je 100 komada mladice, da bi kroz projekat za koji su grant dobili ove godine stavili u funkciju mrijestiliste Breznica i time omogućili proizvodnju mlađi za poribljavanje rijeka na teritoriji Pljevalja, kao i ostalih ribolovnih voda u narednim godinama. Na ovaj način je SRK Lipljan stvorio osnov za obnovu ribljeg fonda i dalji razvoj sportsko ribolovnog turizma'', ističe se u saopštenju iz Ministarstva.

Ovaj, kao i ostali sportsko ribolovni klubovi su kao korisnici ribljeg fonda u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu preuzeli značajna ovlašćenja i obveze i time postali ozbiljan partner Ministarstvu u upravljanju ovim resursom u ribolovnim vodama.

''Posljednjih godina zajedno sa SRK postigli smo ohrabrujuće rezultate, tako da odgovorno ponašanje kada su u pitanju riblji resursi u našim rijekama i jezerima očekujemo i od svih subjekata koji mogu ugroziti riblji fond. Stoga smo sa nevjericom i razočarenjem primili informaciju o incidentu u Čehotini, jer jedan ovakav slučaj prijeti da anulira sve napore i dobre akcije koje se sprovide na očuvanju ribljeg fonda'', saopštili su iz Ministarstva.

Podsjećaju da su nadležni inspektori nakon prijave od strane SRK izašli na teren, konstatovali činjenično stanje i uzeli uzorke ribe i vode.

''Precizan razlog zamućenja rijeke i uginuća ribe biće poznat nakon urađene analize uzorka upućenih u Centar za ekotoksikološka ispitivanja. Očekujemo da će nakon utvrđivanja uzroka i procesuiranja slučaja od strane nadležnih organa počinilac ovog nedjela biti adekvatno procesuiran i kažnjen'', zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.