Njemački sindikati traže
ilustracija

Njemački sindikati traže "siestu" zbog ekstremnih vrućina

U svijetlu nedavnih toplotnih talasa koji su pogodili zapadnu Evropu, Njemačka konfederacija sindikata (DGB) pozvala je poslodavce da svojim radnicima omoguće duže pauze u vrijeme ručka.

Rad bez pauze utiče na ljudsko tijelo i dovodi do preopterećenja, rekla je članica glavnog odbora DGB-a Aneli Buntenbah za lokalne novine.

Ovo još i više važi kada su prisutne velike vrućine.

"Kao što je to praksa u južnim zemljama za vrijeme toplotnih talasa, tako treba omogućiti "siestu" i u Njemačkoj", dodala je.

Siesta nakon ručka, za razliku od obične pauze, "zapravo je isključenje iz rada na duži period", rekla je Buntenbah.

Za vreme ljetnjih vrućina, poslodavci moraju osigurati da se njihovi radnici mogu odmoriti. 

"Primjera radi, od pomoći bi mogle biti i sobe za odmor u kojima bi zaposleni mogli zatvoriti oči na sat vremena", kazala je čelnica sindikata.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.