Predrag Marković, foto: Screenshot

Marković u Živoj istini

"Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji"

Prof. dr Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i potpredsjednik SPS, kaže kako ga nervira kad se "činjenice koje su na nivou osnovne škole osporavaju" i krivotvore da bi se "širila bratska mržnja".

Marković je bio gost Darka Šukovića u Živoj istini. Razgovarali su o srpsko-crnogorskim odnosima, nacionalnom i crkvenom pitanju.

Za Božićni ustanak i komitski pokret kaže da su bili u funkciji interesa Italije, a da su odluke tzv. Podgoričke skupštine bile legitimne.

"Nije dobro da se identitet jedne mlade države gradi na mržnji", poručuje potpredsjednik SPS.

Ni suočen sa tačnim podacima o broju srpskih vojnika koji su potkraj 1918. ušli u Crnu Goru, o zločinima nad crnogorskim stanovništvom, o dramatičnim pokazateljima siromaštva najširih slojeva... Marković nije odustao od teze da je "ujedinjenje" bilo legitimno i dobro za Crnu Goru i da je omogućilo Crnogorcima da masovno zauzmu pozicije u Beogradu.

Podaci, međutim, govore da je od preko 800 ministara u međuratnim vladama, samo pet ili šest bilo iz Crne Gore. Da je prosječni dohodak u Crnoj Gori bio tek na nivou trećine prosječnog u Kraljevini Jugoslaviji, a zaposleni su činili 0,1% ukupnog broja zaposlenih u državi.

Marković tvrdi da Crnogorska crkva nije bila autokefalna i potkrijepljuje to nedavnim pismom vaseljenskog patrijarha. Negoduje zbog navodne namjere države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori...

Na podsjećanje da barem pet patrijarha Srpske crkve nije dovodilo u pitanje autokefalnost Crnogorske, kao i desetine srpskih istoričara, da je ona zapisana u hiljadama dokumenata, uključujuci i Tomos koji je SPC izdao carigradski patrijarh Meletije IV... Marković samo kaže:

"Radi se o različitom nivou samostalnosti".

Beogradski istoričar, s podsmijehom neskrivenim, citirao je jotovanu recenicu iz Bukvara, pokušavajuci da pokaže kako je i crnogorski "novogovor" u funkciji vještačkog raskida sa srpskim identitetom.

"Samoizolacijom Crnogorce će polako početi da osjećaju kao strance u Srbiji"!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.