Dačič: EU da prestane da se ponaša kao monasi sa Tibeta
Ivica Dačić

Dačič: EU da prestane da se ponaša kao monasi sa Tibeta

Međunarodna zajednica i Evropska unija se ponašaju kao duhovne vođe, "monasi sa Tibeta", izavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Zalažu se za mir u svijetu, umjesto da vode EU i jasno izriču svoje stavove, rekao je Dačić.

Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo i tzv. dogovor o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

Kako kaže, Pacoli je to objasnio kao "zajednički nastup", a da je on Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute kao "monasi sa Tibeta".

"Tog dana je (portparolka EU Maja) Kocijančič dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posjetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma. U Evropi ne postoji zemlja gdje je nekome nešto zabranjeno", rekao je Dačić na RTS-u.

Prema njegovim riječima, jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i njegov uspješan završetak predstavlja Priština, odnosno njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis.

"Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bila zvanična politika dijela međunarodne zajednice, ali nažalost tog uticajnog dijela u zapadnoj hemisferi, da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nijedna druga opcija nije u igri, onda su nastupili jednostrani akti", rekao je Dačić.

Ministar ističe da je teško vjerovati u to da se, kako kaže, međunarodna zajednica "trese" pred kosovskim premijerom Ramušem Haradinajom.

"Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga", dodaje Dačić.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.