Uhapšen još jedan pomorac iz CG
Foto: Tanjug/AP

Šverc kokaina

Uhapšen još jedan pomorac iz CG

Američki istražitelji su u nastavku istrage o zapljeni oko 18 tona kokaina na brodu MSC Gajan uhapsili još jednog člana posade iz Crne Gore.

Identitet nije zvanično saopšten, a prema saznanjima Dana, riječ je o još jednom Kotaraninu. Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon niza vještačenja i saslušanja preostalih osumnjičenih, među kojima je većina državljana Crne Gore.

Odmah po pronalaženju droge na brodu uhapšen je Budvanin I.Đ, kako i Fonofave TijasagA, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Nedugo zatim uhapšena su još četiri člana posade, od kojih trojica iz Crne Gore.

Osumnjičeni, kao i preostali članovi posade koji zasad imaju status svjedoka u ovoj istrazi, ranije su dali iskaze pred nadležnim organima Sjedinjenih Američkih Država. Prema saznanjima Dana, tužilac i sudija su više puta upoređivali njihove izjave i uočili niz kontradiktornosti i nejasnoća. Zbog toga je odlučeno da se sljedećeg ponedjeljka obave dodatna saslušanja.

Iako je nakon prvog pretresa broda utvrđeno da se u kontejnerima plovila nalazi oko 16,5 tona kokaina, nakon nekoliko dana utvrđeno je da je kriminalna grupa ovim brodom pokušala da prokrijumčari 18 tona droge. Droga je zaplijenjena i upućena na vještačenje, a tamošnji istražitelji pokušavaju da utvrde ko je naručio ovu pošiljku vrijednu više od milijardu eura, kao i ko je nabavio narkotike.

Prema pisanju američkih medija, I. Đ. je priznao na saslušanju da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama.

Pojasnio je da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je takođe priznao da mu je za to obećana velika novčana naknada.

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je ranije da je ovo najveća zaplena narkotikau Americi.

"Danas mogu zvanično saopštiti da je CBP zaplijenio istorijsku količinu kokaina u našoj 230 godina dugoj istoriji, satežinom od 39.525 funti i uličnom vrijednošću od oko 1,3 milijarde dolara", kazao je Darst za američke medije.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije.

Osumnjičeni članovi posade su pritvoreni, dok je dio svjedoka vraćen na brod, ali im je zabranjeno da se kreću bez odobrenja nadležnih organa. Američke vlasti pokrenule su opsežnu istragu kako bi utvrdili sve detalje kriminalnog plana i identifikovale sve učesnike u ovom nelagalnom poslu.

Tvrde da nemaju veze sa drogom

Na brodu je zadržan i veći broj pomoraca iz Crne Gore.

Osumnjičeni, osim I.Đ. i Tisijage, negirali su sumnje istražitelja, tvrdeći da nemaju nikakve veze sa zaplijenjenom drogom.

U dokumentu koji je zaplijenio FBI navode se svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vrijeme i datum ukrcajatereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija. Oduzet je i dnevnik broda, kako bi se utvrdilo kretanje i gdje je stajalo plovilo i koliko dugo se tada zadržavalo na kojem mjestu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.