Demokrate: Hitne sankcije za odgovorne za ekološku katastrofu u PV
Foto: Demokrate

Demokrate: Hitne sankcije za odgovorne za ekološku katastrofu u PV

Još jedan u nizu dokaza da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine i da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi, kazao je Nikola Rovčanin, portparol Demokrata povodom ekološke katastrofe u Pljevljima.

Ćehotina je nizvodno od TE "Pljevlja" potpuno bijela, kao mlijeko. 

Rovačanin ističe da je na cjevovodu jalovišta TE "Pljevlja" otvoren ventil i pušteni su hemikalije, pepeo i šljaka u Vezičnicu, a iz Vezičnice otrovni materijal je otišao direktno nizvodno u rijeku Ćehotinu.

Iz ekološkog društva "Breznica" saopštili su da je "primjetan i viši vodostaj Ćehotine jer su iz TE "Pljevlja" vjerovatno pustili više vode sa brane "Otilovići" kojom upravljaju, sa namjerom da se tako brže otarase otpada".

"Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27-zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Podsjećam na član 79 Zakona o životnoj sredini", kaže Rovčanin.

Samo u Crnoj Gori kako dodaje on, može da se u 21. vijeku truje vazduh, zemlja i voda, dovodi u opasnost zdravlje ljudi, uništava živi svijet u rijekama, sve to bez ikakvih posledica i u cilju potpune zaštite profita.

"Tražimo hitnu reakciju nadležnih organa, konkretne mjere i sankcije za odgovorne", zaključio je Rovčanin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.