Foto: Vlada CG

Darmanović u Poznanju

"Evropska integracija nema alternativu, važno je nastaviti politiku proširenja"

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović izjavio je danas u Poznanju na sastanku šefova diplomatija Zapadnog Balkana da evropska integracija nema alternativu i da je važno nastaviti politiku proširenja EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na ministarskom sastanku, koji se održava u okviru šestog Samita Berlinskog procesa, a čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Čaputović, učestvovali su svi šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, ministri za evropska pitanja Francuske, Njemačke, Velike Britanije i ministarka za regionalna pitanja Italije, visoki zvaničnici EU i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i, u ime Evropske službe vanjskih poslova, direktorica Angelina Ajnohrst.

Na sastancima je istaknuto da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU. 

Na sesiji posvećenoj budućnosti Berlinskog procesa i evropskoj perspektivi regiona, Darmanović je naglasio da snažno podržavamo princip regate i princip zasluga zasnovan na ostvarenim rezultatima.

Ukazao je da je jednako bitno da Unija nastavi s vrjednovanjem rezultata postignutim na evropskom putu. 

"Vjerujemo da pojedinačni napredak svake zemlje znači i prosperitet regiona, čija stabilnost zavisi od svih zemalja. Upravo zato Crna Gora snažno podržava i evropsku perspektivu susjednih država" - kazao je ministar. Na toj liniji, rekao je da se zalažemo za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

48197743032cdc0e6ae8ao

Darmanović je ukazao na značaj saradnje unutar Berlinskog procesa i ukazao na neophodnost praćenja već preuzetih obaveza. U tom smislu se osvrnuo i na ekonomske teme, ukazujući da jačanje infrastrukturnih veza predstavlja preduslov za prosperitet regiona. 
Posebno je izrazio zadovoljstvo što će, na inicijativu Crne Gore, premijeri država Zapadnog Balkana sjutra potpisati Memorandum o saradnji na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST). 
Crnogorski šef diplomatije je, čestitajući Finskoj preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU, izrazio uvjerenje da će evropske institucije uskoro definisati stratešku politiku i da će politika proširenja, kao jedna od najuspješnijih, zauzeti važno mjesto. 

Evropski komesar za proširenje Han naglasio je da je Zapadni Balkan dio Evrope i da samim tim treba da bude u Evropskoj uniji, pri čemu je kazao da dijelimo zajedničke interese i izazove, te da je u tom kontekstu saradnja ključna za napredak regiona.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.