Kostić: Ekonomski rast biće veći od projekcija
Vasilije Kostić

Kostić: Ekonomski rast biće veći od projekcija

Dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni ali i usporavanje evropske stope ekonomskog rasta uticali su da međunarodne finansijske institucije prognoziraju niže stope ekonomskog rasta za zemlje Zapadnog Balkana, kazao je univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Kostić očekuje da će stopa rasta naše ekonomije u ovoj godini biti znatno veća nego što su prognoze Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sličnog mišljenja su i u DPS-u.

Kostić za Novu M, kaže da će investiciona potrošnja i potrošnja domaćinstva i u narednom periodu biti ključni faktor ekonomskog rasta.

"Prilično su konzervativne stope ovih medjunarodnih relevantnih institucija i ja vjerujem da će crnogorski rast biti iznd tri odsto i vjerujem da će biti značajniji iznad tri odsto. I protekle dvije godine Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond su našoj zemlji prognozirali značajno nižu stopu rasta. Na kraju zvanična statsistika je pokazala da smo imali najveću stopu rasta od svih zemalja Regiona", rekao je on.

Prošlu godinu smo završili sa rastom 4,9 odsto pa su očekivanja u DPS-u da će međunarodne finansijske institucije i ovog puta omanuti. 

"Ja zaista i očekujem da će biti veće stope rasta za Crnu Goru, tim prije što smo uspjeli da finansijski konsolidujemo javne finansije, nastavili smo tim putem", naveo Nikola Rakočević.

Kostić je kazao da jedan od ključnih generatora rasta u zadnje vrijeme turizam i turistička privreda može svojim multiplikativnim efektima da podigne opšti rast i poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje i da putem posrednog izvoza poveća uticaj na crnogorsku stopu ekonomskog rasta.

"Siguran sam da imamo mnogo privrednih oblasti na koje treba da se fokusitramo, tu prije svega mislim na gradjevinarstvo, turizam ali i obnovljive izvore energije što je veliki potencijal Crne Gore a još uvijek nije iskorišten",  rekao je Rakočević.

Crna Gora će ove godine prema prognazama Svjetske banke imati rast BDP-a od 2,9 odsto, dok nam MMF prognozira rast 2,8 odsto. U narednoj godini taj rast će biti još manji I to 2,4 odsto po procjenama SB a 2,5 po procjenama MMF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.