Marković i Feraris, foto: Vlada CG

Marković primio rukovodstvo Terne

"Uspješno okončani radovi na projektu podmorskog kabla – uz Autoput najvećem infrastrukturnom projektu u CG"

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je rukovodstvo italijanske kompanije Terna na čelu sa glavnim izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom povodom uspješnog okončanja rada na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija.

Marković i direktor Feraris konstatovali su da podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi našoj zemlji potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

"Ovaj istorijski projekat najbolji je primjer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrijednosti od koje će korist uživati obje države i naši građani i to ne samo naša generacija već i buduće generacije“ – rekao je Marković uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom našeg prvog autoputa.

Glavni izvršni direktor Terne informisao je premijera da je podmorski kabl između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 445 km, od čega 423 km čini podmorski dio, vrijedan 1,15 milijardi eura te da je tokom dosadašnje operacije polaganja kabla već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori.

481885929010463c3db63o

"Ovaj projekat, najveći te vrste na Meditranu, već je ovdje pokrenuo lokalne biznise vrijedne više od 60 miliona eura“ – rekao je direktor Terne dodajući da je na projektu u Crnoj Gori na različite načine zaposleno 120 ljudi.

Marković je informisao rukovodstvo Terne da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen.

Na sastanku je zaključeno da su Vlada Crne Gore i Terna odlično sarađivale na ovom projektu i da vide zajednički interes u proširivanju saradnje pogotovo u kontekstu strateškog opredjeljenja naše zemlje da svoju energetsku budućnost bazira na obnovljivim izvorima.

Sastanku su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Vesna Bracanović i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Celioli.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.