U kom uzrastu djeca mogu sama da ostanu kod kuće?
ilustracija

U kom uzrastu djeca mogu sama da ostanu kod kuće?

U kom uzrastu djeca mogu sama da ostanu kod kuće? Zaposleni roditelji koji nemaju pomoć sa strane brinu da li će iz škole otići pravo kući, kako će se snaći, da li umiju da reaguju bez panike u nepredviđenim okolnostima...

Psiholozi ističu da mališani predškolskog uzrasta nisu sposobni da budu sami, bez nadzora starijih. To mogu tek sa 10 godina na nekoliko sati, ali uz prethodno privikavanje, tako što će roditelji otići u prodavnicu ili negdje blizu, ali ne duže od pola sata.

Tek kada navrše 13 godina spremni su da duže budu sami jer tada mogu da se snađu i reaguju na pravi način u nepredviđenim situacijama.

Bez nadzora starijih stiču samopouzdanje, odgovornost i vještine snalaženja. Ipak, nije preporučljivo da svakodnevno i predugo budu sami, jer roditelji nemaju uvid u to šta rade, a na duži rok postaju na neki način i "odmetnici", smatrajući da sve mogu sami i da im savjeti ne trebaju.

Zato ih naučite da se obavezno jave kada stignu iz škole, da ulazna vrata uvijek zaključavaju a ključ drže na sigurnom.

Ako imaju strah od samoće, treba da uključe televizor.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.