Predstavljen mali aparat od velike pomoći za slabovide osobe
Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke

Predstavljen mali aparat od velike pomoći za slabovide osobe

Delegacija Izraela, koju su činili predstavnici kompanije OrCam, Hagai Greenspoon, Elad Serfaty i Tzahi Israel, kao i počasni konzul Crne Gore u Izraelu Rinot Nimrod i predstavnik Ambasade Izraela u Crnoj Gori, posjetili su danas, 02. jula 2019. godine Ministarstvo nauke i tom prilikom predstavili najnovija tehnološka dostignuća te kompanije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, u pitanju je OrCam MyEye, mali aparat visoke tehnološke moći (22 gr, 13 mega piksela), namijenjen prvenstveno pomoći slabovidim i osobama sa invaliditetom, a sa ciljem njihovog punog integrisanja u svakodnevni društveni život.

Aparat je u stanju da prepozna lica, glasove, određene predmete, da obezbijedi navigaciju, da detektuje sve prepreke te da time, sveukupno olakša život ovoj kategoriji lica.

Postoji mogućnost, kako su kazali predstavnici OrCam-a da ova tehnologija bude korištena u sistemu bezbjednosti, ali u prvom redu cilj ove kompanije je distribucija uređaja te razvijanje programa sa vladama drugih zemalja, osiguravajućim kućama, međunarodnim organizacijama iz sistema zdravstva, kako bi se obezbijedila sistemska podrška slijepim odnosno slabovidim osobama. Tokom prezentacije ukazano je i na nove tehnologije koje će ova kompanija usmjeriti na studentsku populaciju, takođe sa invaliditetom.

Podsjetimo, OrCam je renomirana izraelska kompanija, osnovana 2010. godine, sa sjedištem u Jerusalimu, koja se bavi visokim tehnologijama prvenstveno u oblasti zdravlja, a prepoznata je po svojim proizvodima OrCam MyEye I OrCam MyReader. U prošloj godini brojila je 150 uposlenika a vrijednost kompanije, prema podacima iz 2017. godine, iznosila je 600milUSD.

Ispred Ministarstva nauke prisustvovali su: dr Darko Petrušić, generalni direktor za naučnoistraživačku djelatnost, mr Smilja Kažić Vujačić, načelnica Direkcije za medjunarodnu saradnju, Saša Ivanović, projektni menadžer za nauku i Velibor Bošković, direktor NTP, Podgorica. Ministartsvo prosvjete su predstavljali: mr Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje i Filip Grujić, načelnik Službe za investicije i javne nabavke. Sastanku su takođe prisustvovali i predstvanici Ministarstva vanjskih poslova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.