Đukanović: Crna Gora dobila svoju prvu naučnoistraživačku instituciju
Milo Đukanović

Uputio čestitku povodom 70 godina rada Istorijskog instituta CG

Đukanović: Crna Gora dobila svoju prvu naučnoistraživačku instituciju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom jubileja – 70 godina rada Istorijskog instituta Crne Gore, kao i izlaženja časopisa ’’Istorijski zapisi’’ direktoru Radoslavu Raspopoviću i svim radnicima.

"Osnivanjem Instituta za proučavanje istorije crnogorskog naroda 3. jula 1948, Crna Gora je dobila svoju prvu naučnoistraživačku instituciju, koja je imala izuzetan značaj za formiranje identitetske i državotvorne svijesti njenih građana. Od svog osnivanja, Institut je uradio mnogo na izučavanju bogate crnogorske istorijske građe, ostavljajući novim generacijama veliko naučno nasljeđe", kazao je Đukanović.

Ocjenjujući da su brojne naučne studije i monografije, tomovi objavljenih arhivskih dokumenata, i više od stotinu brojeva najstarijeg crnogorskog naučnog časopisa ’’Istorijski zapisi’’, svjedočanstvo o njegovoj velikoj naučnoj, identitetskoj i kulturnoj misiji.

"Tokom svog rada, Institut je otvarao važna, često traumatična i kontraverzna naučna pitanja, doprinoseći njihovom objektivnom tumačenju i razrješavanju na osnovu nespornih činjenica. Naučni radnici Instituta, hrabro i principijelno davali su utemeljene odgovore koje je od njih očekivala i naučna javnost, i cjelokupno crnogorsko društvo", poručio je predsjednik države.

On je dodao da bi današnji Istorijski institut, koji baštini tradiciju, trebaloda bude nastavljač velikih djela i društvene misije svojih prethodnika. Samo takav pristup, kako je rekao, može koristiti osnovnoj svojoj namjeni, kao i svojoj državi, i odgovoriti potrebama savremenog crnogorskog društva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.