Đukanović i Fukujama

Đukanović-Fukujama

"Reforme nepopularne ali ne smijemo zaostati za Evropom"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je poznatog američkog politikologa, pisca i profesora Jošihira Frensisa Fukujamu koji boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru programa „Prestižna Liderska akademija za razvoj“, koju organizuju Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom Fukujame Crnoj Gori i prilikom da njegovo predavanje čuju studenti.

Crna Gora je, kazao je on, iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta života kroz proces reformi. Napominjući da je svjestan nepopularnosti zahtjevnih reformi, podsjeća da u ovom region nemamo luksuz daljeg zaostajanja za razvijenom Evropom.

"Uz sve evropske slabosti, integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB", ocijenio je Đukanović.

Fukujama je izrazio zahvalnost zbog prilike za susretom tokom njegove prve posjete Crnoj Gori.

On je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja.

U tom kontekstu pozdravio je odluku Crne Gore o učlanjenju u NATO, ističući da ta organizacija predstavlja najozbiljniji savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti.

Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma i iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti i razvoj demokratije.

“NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama.

Đukanović i Fukujama razgovarali su i o drugim aktuelnim evropskim i globalnim pitanjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.