Darmanović i Lapin, foto: MVP

Darmanović sa ekspertskom delegacijom ODIHR-a

"Zajednički raditi na jačanju povjerenja crnogorskog društva u izborni proces"

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas ekspertsku delegaciju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru projekta „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu.“

Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Vlade Crne Gore i njenih institucija sa OEBS-om/ODIHR-om, te zajedničkim radom na implementaciji brojnih aktivnosti koje su doprinijele jačanju vladavine prava, unapređenju medijskog zakonodavstva i izbornog okvira.

Istakao je da je uloga OEBS-a u regionu konstruktivna i od velikog značaja, što je umnogome podstaklo dalju demokratizaciju i izgradnju institucionalnih kapaciteta društava Zapadnog Balkana. 

"Rad na unapređenju izbornih zakona i dalji iskoraci u pravcu posvećenosti svih aktera afirmaciji demokratskih vrijednosti i mehanizama važni su u cilju jačanja povjerenja crnogorskog društva u izborni proces“, kazao je Darmanović i ponovio opredjeljenje u pogledu implementacije preporuka OEBS-a/ODIHR-a upućenih nakon prethodnih izbornih ciklusa.

Zamjenik šefa Odjeljenja ODIHR-a za izbore Ričard Lapin, koji je predvodio eskpertsku delegaciju, istakao je da je od ključnog značaja osnažiti povjerenje javnosti u izborne mehanizme, te osigurati otvoren, transparentan i inkluzivan proces.

Na toj liniji, ukazao je da će u preporukama, uvažavajući okvir izbornog zakonodavstva Crne Gore, težiti da identifikuju prostor u kojem je moguće postići određene manje izmjene koje će doprinijeti daljem jačanju povjerenja društva u izborni proces. 

Cilj trogodišnjeg projekta „Podrška izborima na Zapadnog Balkanu“ je pružanje podrške izbornim organima i institucijama u praćenju preporuka u pogledu upravljanja izbornim procesom. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.