Darić: Ispitati navode o nestanku eksponata iz Narodnog muzeja
Milutin Daka Darić

Darić: Ispitati navode o nestanku eksponata iz Narodnog muzeja

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Cetinje poziva nadležne državne insitucije da u najkraćem mogućem roku ispitaju sve navode o nestanku vrijednog muzejskog nasljeđa iz Narodnog muzeja Crne Gore.

"Podaci koje je uvaženi Saša Berkuljan prvi iznio i na valjan način dokumentavao, pokazaju da su se u dužem vremenskog periodu iz Narodnog muzeja iznosili i otuđivali vrijedni eksponati, slike, fotografije, dokumenta ali i desetine predmeta sa značajnim istorijskim značajem.Nebriga o vlastitom istorijskom nasljeđu je neprihvatljiva jer je upravo to nasljeđe najbitnija osnova za izgradnju kulturnog i državnog identiteta", kazao je Milutin Daka Darić.

Ocjenjujući da veličina jedne države se ne svodi samo na broj stanovnika ili BDP, nego i na istorijsko i kulturno nasljeđe kojim je ta zajednica doprinijela evropskoj i svetskoj kulturi.

"Hiljadugodišnje trajanje Crne Gore, četiri kraljevske dinastije, državna tradicija i bogato kulturno nasljeđe nas svrstavaju u grupu zemalja koje suštinski pokazuju da imaju duboku istorijsku ukorijenjenost. Zbog svega ovoga, nadležni državni organi moraju što prije izaći za konkrentnim informacija o ovom pitanju kako bi se utvrdila personalna odgovornost i skinuo nepotrebni medijski teret sa zapošljenih u Narodnom muzeju, jer smo ubijeđeni da ogromna većina njih obavlja svoj posao na valjan, častan i odgovoran način", zaključio je Darić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.