CG preuzela predsjedavanje Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope

CG preuzela predsjedavanje Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope

Crna Gora je od 1. jula 2019. godine preuzela predsjedavanje Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN), multivladinim, političkim i institucionalnim forumom za regionalnu saradnju za zdravlje, zdravstvene sisteme i javno zdravlje.

"Naša zemlja predsjedavaće do 30. juna 2020. godine, a ministar zdravlja Kenan Hrapović kandidovao je kao prioritet tokom njegovog predsjedavanja mrežom temu imunizacija", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Forum okuplja zemlje, organizacije i ljude preko granica, radi poboljšanja zdravlja i promocije mira i pomirenja u regionu jugoistočne Evrope. Zemlje članice SEEHN-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Republika Moldavija, Rumunija, Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, a od 2011. godine i Izrael.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja SEEHN promoviše održiv razvoj članica poboljšanjem zdravlja njihove populacije kroz bolju i intenzivniju saradnju, integracije, izgradnju kapaciteta i koordinaciju u javnom zdravlju na regionalnom nivou. Ovo uključuje podršku reformi nacionalnih zdravstvenih sistema i doprinosa ekonomskom i društvenom razvoju.  

"Osnovni ciljevi,  ove organizacije, koje sprovodi u skladu sa Kišinjev Poveljom, koju su potpisale sve zemlje članice, su smanjenje zdravstvenih nejednakosti, rješavanje socijalnih determinanti zdravlja, unapređenje upravljanja za zdravlje, jačanje javnog zdravlja, smanjenje tereta nezaraznih bolesti", saopšteno je.

Takođe, aktivnosti Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope usmjerene su i na poboljšanje performansi zdravstvenih sistema, jačanje regionalne izgradnje kapaciteta za upravljanje u zdravstvu, unapređenje zdravstvene informacije i ljudskih resursa iz oblasti zdravstva, zatim osnaživanje ljudskih resursa za zdravlje, kroz planiranje, predviđanje, obrazovanje, mobilnost i zadržavanje eksperata i poboljšanje uslova rada. Cilj je proširenje mreže i uspostavljanje novih partnerstava u cilju poboljšanja zdravlja u regionu.

Tehničke aktivnosti SEEHN-a se sprovode kroz Regionalne razvojne zdravstvene centre (RHDC), a sjedišta su im u Albaniji - o nadzoru i kontroli zaraznih bolesti, Bosni i Hercegovini - za mentalno zdravlje, Bugarskoj - za antimikrobne rezistencije, Moldaviji - za ljudske resurse u zdravstvu, Sjevernoj Makedoniji - za javno zdravlje, Rumuniji – za bezbjednost krvi i seksualno i reproduktivno zdravlje, Srbiji - o akreditaciji i stalnom poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i u Crnoj Gori - RHDC za nezarazne bolesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.