Banane, krompir, avokado i sir popravljaju raspoloženje!
Ilustracija

Banane, krompir, avokado i sir popravljaju raspoloženje!

Stanje sreće umnogome može da se podstakne određenim namirnicama. One, zapravo, pospješuju proizvodnju hormona sreće izazivajući osjećaj zadovoljstva.

Ko je ljutit ili pod stresom ne smije da ostane bez banana, krompira, avokada i sira, jer oni tjeraju neraspoloženje, tvrdi dr Džudit Vurtman iz Instituta za tehnologiju u Kembridžu.

Stručnjaci ističu da je kuvani krompir pravi primjer namirnice koja ljude čini srećnim. Organizam brzo vari skrob iz krompira i već posle pola sata od konzumiranja dolazi do oslobađanja insulina, koji daje energiju i raspoloženje.

Sir i jogurt naročito stvaraju osjećaj zadovoljstva kod djevojčica i mlađih žena. Mlječni proizvodi bogati su kalcijumom, koji suzbija promene raspoloženja kod predmenstrualnog sindroma.

Banane ljude takođe čine srećnim, jer ugljeni hidrati, fruktoza, glukoza i biljna verzija serotonina podstiču izgradnju hormona sreće. I avokado utiče na stvaranje serotonina, kao i biber.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.