Josip Rajhl-Kir-ubijeni šef osiječke policije koji je želio da spriječi rat
Josip Rajhl-Kir

Josip Rajhl-Kir-ubijeni šef osiječke policije koji je želio da spriječi rat

Jednog od rijetkih zagovornika mira u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka Josipa Rajhl-Kira, šefa osječke policije, na današnji dan 1991. ubili su pripadnici hrvatskih snaga, bliski Branimiru Glavašu, kome se danas sudi za ratne zločine.

U hrvatskim medijima i političkim krugovima rijetko se govori o Kiru, koji je obilazio i srpske barikade i hrvatske vojnike nastojeći da izbjegne rat u Osijeku.

Rajhl-Kir je postavljen na dužnost prvog čovjeka policije u Osijeku 1990. godine. Nastojao je da, u vrijeme najžešće ratne propagande, spriječi rat u istočnoj Slavoniji.

Nastojao je da smiri vrelu atmosferu i sa hrvatske i sa srpske strane,piše Srna.

Na razgovore je odlazio nenaoružan, a saradnici ga opisuju kao miroljubivog čovjeka, uglađenih manira, potpuno atipičnih za šefove policije.

On se zamjerio hrvatskim "bojovnicima", predvođenim Branimirom Glavašem, kada je na sjednici Skupštine Grada Osijeka javno obećao:

"Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave, rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti".

Glavaš je poručio da "HDZ više nema povjerenja u osječku policiju", te da građani Osijeka sva zapažanja o sumnjivim događajima i osobama više ne prijavljuju policiji, već Sekretarijatu za narodnu odbranu.

Josip Rajhl-Kir je 15 dana pred smrt rekao uglednom hrvatskom novinaru Dragi Hedlu da se boji za svoju bezbjednost.

Ubijen je na kontrolnoj tački hrvatske policije između Osijeka i Tenje, vraćajući se sa pregovora koje je vodio sa srpskom stranom.

Na njega je pucao pripadnik rezervnog sastava hrvatske policije Antun Gudelj i to pred očima tadašnjih policajaca kojima je komandovao.

Njemu je suđeno tek 2009. godine i dobio je 20 godina zatvora, ali prave okolnosti ubistva i politička pozadina nikada nisu do kraja razjašnjeni.

O Josipu Rahl-Kiru djeca ne uče u školama niti ga pominju političke elite.

Umjesto da njegovi napori da očuva mir budu na ponos državi i društvu, danas malo ko zna ko je uopšte bio Josip Rajhl-Kir, navodi portal "Indeks".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.