Za završnu fazu pregovora sa EU potrebna nova energija i fokusiranost svih grana vlasti i nezavisnih institucija
Sa sjednice

Konstitutivna sjednica Savjeta za vladavinu prava

Za završnu fazu pregovora sa EU potrebna nova energija i fokusiranost svih grana vlasti i nezavisnih institucija

Sve grane vlasti i nezavisne institucije moraju uložiti novu energiju i maksimalnu fokusiranost na ispunjavanje konkretnih obaveza u cilju daljeg jačanja vladavine prava, kako bi Crna Gora što prije dobila završna mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici Savjeta za vladavinu prava u novom sastavu, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Predstavljajući metodologiju rada novog Savjeta, Pažin je naglasio važnost brzog ostvarenja konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, oduzimanja imovine stečene kriminalom, snaženja integriteta institucija i drugim značajnim pitanjima iz oblasti vladavine prava.

„Sve crnogorske institucije moraju iskazati i spremnost i znanje da u kratkom roku ispune sve ono što Evropska komisija preporučuje da je potrebno učiniti za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24,“ ocijenio je on.

Jedino kroz brze i ubjedljive rezultate u ovim oblastima, dodao je, Crna Gora može u kratkom roku ući u završnicu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, koja podrazumijeva ispunjavanje uslova za konačno zatvaranje poglavlja u oblasti vladavine prava.

 Pažin je ocijenio da je dalje jačanje vladavine prava najprije nasušna potreba ukupnog ekonomskog i društvenog napretka Crne Gore, pa tek onda uslov daljeg napretka u evropskim integracijama.

„Moramo biti svjesni da je upravo napredak koji smo postigli u izgradnji pravednijeg i bezbjednijeg društva bio oslonac i vjetar u leđa svim uspjesima koje je Crna Gore ostvarila na domaćem i međunarodnom planu od obnove državne nezavisnosti. Jasno je da bez ozbiljnih rezultata u snaženju vladavine prava Crna Gora ne bi danas bila članica NATO-a, niti jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija,“ naveo je.

Kako je dodao napredak crnogorskog društva, treba prepoznati i priznati, ali se trenutnim stepenom razvoja Crne Gore, koja je tek negdje na polovini prosjeka evropskog razvoja, nikako ne smijemo zadovoljiti.

„Dalji napredak i razvoj Crne Gore se takođe mora zasnivati na daljem snaženju vladavine prava,“ zaključio je Pažin.

Savjet za vladavinu prava, kojim predsjedava Pažin, čine čelnici sudstva, tužilaštva, vladinih i nezavisnih institucija nadležnih za pitanja vladavine prava. Zadatak Savjeta za vladavinu prava je da prati realizaciju obaveza iz poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i da daje preporuke nadležnim institucijama za hitno postupanje u cilju realizacije navedenih obaveza. Odlukom Vlade od 13. juna 2019. godine uspostavljen je Savjet u novom sastavu, sa manjim brojem članova i fokusom na konkretne rezultate u ispunjavanju uslova iz pregovaračkog procesa i daljem snaženju vladavine prava u Crnoj Gori.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.