Šta se desilo na sastanku EU lidera i zbog čega je prekinut?

Šta se desilo na sastanku EU lidera i zbog čega je prekinut?

EU lideri prekinuli su sinoć radni sastanak u Briselu kako bi se ponovo izvršile konsultacije predsjedavajućeg Donalda Tuska sa zemljama članicama.

Radna večera EU lidera počela je sa tri sata zakašnjenja, a sastanak je suspendovan nakon manje od dva sata radi novih konsultacija.

"Sastanak Evropskog savjeta biće nastavljen čim se obave konsultacije", poručio je portparol EU Preben Aman.

Tokom radne večere iz Evropskog savjeta do medija su stigle informacije da je EU liderima bilo onemogućeno koriščenje mobilnih telefona kako ne bi došlo do "curenja informacija" o pregovorima koji se vode oko nominacija za vodeće EU pozicije.

Da se nešto dešava postalo je jasno kada je njemački list "Velt" objavio da je Angela Merkel žestoko napadnuta na sastanku čelnika Evropske narodne partije u Briselu,uoči početka samita EU. Taj list naveo je da je više lidera EPP, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkelovu za nedovoljno poštuje interese EPP, kao i da na samitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Vebera.

Veber, njemački konzervativac, inače je važio za glavnog kandidata za predsjednika Evropske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Briselski sajt Politiko.eu izvijestio je o "pobuni" u EPP protiv predloga da Frans Timermans postane novi predsjednik Evropske komisije.

Istovremeno, objavljen je i "meni" večere EU lidera na kojoj su se našli supa od graška i pečeni rakovi, riblji filet sa krompir pireom kao i crna čokolada sa sladoledom za dezert.

Međutim osnovna informacija sa vanrednog sastanka EU lidera u Briselu koja se odnosi na imena kandidata za vodeće EU poslove i dalje je nepoznata. Očekuje se da se sastanak nastavi vjerovatno i u ponedeljak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.