Zatvorene sve radnje na sjeveru KiM, ne zna se kada će opet biti otvorene
Kosovska Mitrovica

Zatvorene sve radnje na sjeveru KiM, ne zna se kada će opet biti otvorene

Sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom na sjeveru Kosova i Metohije od jutros su zatvoreni.

Ove mjere su sprovedene u znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština u novembru uvela na robu iz centralne Srbije. Ne rade ni pekare, te su pekari dugotrajni hljeb dostavili samo Kliničko-bolničkom centru u Mitrovici.

U znak solidarnosti, ne rade ni ugostiteljski objekti, pa ni apoteke, pijace, kao ni taksi prevoznici.

Radoš Petrović, privrednik sa sjevera KiM kaže da nije odlučeno koliko će ovi objekti biti zatvoreni i da su, od kako su takse uvedene, imali mnogo pritiska sa strane prištinskih institucija i da je ovaj korak bio neizbježan.

Sve zatvoreno

"Upozorili smo Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu, da će do ovoga doći, i evo sad imamo najavljenu pomoć Beograda. Međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kad kaže biti ovako, " rekao je Petrović i naglasio da je rad u ovim uslovima nemoguć.

"Nismo bili u mogućnosti da radimo. Trudli smo se, izdržali smo ovih sedam mjeseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rješenje i da nastavimo normalan život ovdje na sjeveru. Mi ovako ne možemo da poslujemo, i ako situacija ostane ovakva kakva jeste ovo će se nastaviti dalje."

Ljajić: "Nezamislivo je da u 21. vijeku uopšte razgovaramo o ovoj temi"

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, za Prvu TV, rekao je da se nada da će stanovništvo biti snabdjeveno sa osnovnim životnim namirnicama i da je nezamislivo da u 21. vijeku uopšte razgovaramo o ovoj temi.

"Vjerujem da će međunarona zajednica, kakva takva, nespremna, bez dovoljno autoriteta, uspjeti da izvrši dodatni pritisak na Prištinu da se ove besmislene takse zaista i ukinu." rekao je Ljajić.

Odluku da danas započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su donijeli prošle nedjelje na sastanku, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine. Kako je najavljeno, prodavnice će i u utorak biti zatvorene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.