Bečić pisao ambasadorima EU: Spriječite dalje protivpravno djelovanje u Kotoru
Aleksa Bečić

Otvoreno pismo lidera Demokrata

Bečić pisao ambasadorima EU: Spriječite dalje protivpravno djelovanje u Kotoru

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, uputio je Otvoreno pismo ambasadorima zemalja članica Evropske unije i ambasadoru Evropske unije u Crnoj Gori Aivu Oravu, povodom situacije u Kotoru.

"Osjećam obavezu kao predsjednik najjače opozicione partije, koja predvodi vlast u opštini Kotor, da vas upoznam sa dramatičnom situacijom u kojoj se nalazi naš drevni grad pod zaštitom UNESKO-a, a koja je prouzrokovana kontinuiranim, višemjesečnim,  nezakonitim, neustavnim, jednom riječju  - protivpravnim djelovanjem Demokratske partije socijalista i njenih partnera, a za šta pomenuti imaju punu podršku Vlade Crne Gore, koja ne poštujući Zakon i sopstvenu Odluku, legitimiše protivpravno postupanje, prekrajanje izborne volje i pravno nasilje nezabilježeno u novijoj političkoj istoriji", istakao je Bečić u pismu.

On je naveo da su 2016. građani i građanke Kotora, i pored "neravnopravnih uslova i antidemokratskog ambijenta, ipak ukazali većinsko povjerenje opozicionim partijama sa državnog nivoa, koji su na bazi ove nesporne činjenice uspostavile vlast početkom 2017. godine".

"Međutim, nakon dvije godine, izdajom i političkom prodajom jedne partije i njenih odbornika, DPS je protivpravno krenuo u prekrajanje izborne volje građana. Prvo je nezakonito smijenjen predsjednik Opštine Vladimir Jokić, što je potvrdila presuda Upravnog suda. Zatim je, i pored presude Upravnog suda, pokušana ponovna smjena predsjednika Opštine, što je osujećeno pravovremenom reakcijom, u skladu sa zakonom, čelnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kotoru. Nakon toga, i pored činjenice da je predsjednica Skupštine u skladu sa Zakonom i Poslovnikom zakazala sjednicu SO za 10. jul, grupa odbornika DPS-a i njihovih partnera je  suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Poslovniku Skupštine opštine, na sastanku u hotelu donijala odluku da smijeni predsjednicu Skupštine, što je način djelovanja i odlučivanja svojstven samo afričkim plemenima. Vrhunac protivpravnog djelovanja i pravnog nasilja predstavnika DPS-a i njihovih partnera jeste nezakonito uklanjanje pečata sa službenih prostorija, obijanje brave i nasilni ulazak u prostorije Skupštine Opštine Kotor, što ne pamti crnogorska politička pozornica. Protiv odgovornih lica zbog počinjenih krivičnih djela su podnešene krivične prijave od strane čelnika Opštine Kotor", navodi se u pismu Bečića.

Podsjeća, da se Crna Gora nalazi u ugovornom odnosu sa EU, kao zemlja kandidat, kao i da su upozorenja u odnosu na nedovoljne rezultate u oblasti vladavine prava gotovo svakodnevna poruka sa međunarodnih adresa.

"Samim tim, ukoliko se pokaže tolerancija i na bilo koji način, činjenjem ili nečinjenjem, odnosno uzdržavanjem, legitimiše politička korupcija, prekrajanje izborne volje, nezakonito smjenjivanje opozicionih predsjednika Opština, “kafanska” i “pajser” demokratija, “koverte”, “snimci”, “lične karte”, onda se zaista postavlja otvoreno pitanje da li nam je uopšte potreban višepartisjki sistem i da li borba za demokratiju ima smisla u Crnoj Gori", pitao je lider Demokrata.

On je ambasadore zamolio da u mjeri svojih mogućnosti, "pomognu sprječavanju daljeg protivpravnog djelovanja predstavnika DPS-a, kao i Vlade Crne Gore koja nepostupanjem u skladu sa Zakonom i sopstvenom Odlukom, omogućava dalju pravnu hajdučiju".

"Ukoliko se na primjeru Kotora legitimiše “kafanska pajser” demokratija, onda smo svi zajedno u velikom problemu, a dalje integracije, ulazak u EU, kao i ostvarenje demokratskih standarda, apsolutno nemoguća misija", zaključio je Bečić u pismu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.