Lako rješenje za višak kilograma: Spavajte više!
Ilustracija

Lako rješenje za višak kilograma: Spavajte više!

Mnoge žene zbog hormonskih promjena imaju problema sa nakupljanjem kilograma, dr. Lauren tvrdi da ima rješenje za njihove muke, koje je nevjerovatno lako.

"Bez obzira na to što radim, stalno dobijam na težini", fraza je mnogih žena iznad 40 godina, a dr. Lauren tvrdi da je borba sa kilogramima u četrdesetima česta pojava kod žena, a dogodila se i njoj.

"Ušla sam u kasne 40-e i odjednom moja rutina vježbanja i zdrava ishrana nisu davale rezultate.

"Kad sam shvatila da sam se ugojila više od 5 kilograma svoje idealne težine, učinila sam ono što bi svaka osoba, kupila novu vagu".

"Ali vaga nije lagala, kao ni moj stomak, uprkos tome što sam radila sve što sam godinama govorila svojim pacijentima (izbjegavaj sokove, pazi na kalorije, prati porcije, izbaci hljeb), nova vaga je i dalje pokazala veću težinu", opisala je ona.

Činjenica je da žene u srednjim godinama dobijaju u prosjeku pola kilograma godišnje, a 90% žena dobije najmanje dva kilograma godinu dana nakon menopauze.

Nekoliko dodatnih kilograma godišnje ne čini se kao puno, ali ako dobijete 2 kilograma svake godine od 45. do 55. godine to može značiti dodatnih 20 kilograma.

Ponekad se povećanje tjelesne težine u srednjim godinama može pripisati povećanoj prehrani, čaši vina uz večeru ili, povremeno, problemima sa štitnom žlijezdom, ali najčešće krivci su ova dva hormona:

Stres uzrokuje porast nivoa kortizola. Žene u 40-ima retko kad imaju vrijeme za sebe ili period bez stresa, uz brigu oko djece i posao.

Ovaj hormon povećava apetit i želju za šećerom, a to na kraju povećava težinu i nakupljanje masnih naslaga na stomaku.

Estrogen takođe utiče na težinu

Nivo estrogena obično počinje da pada od sredine 40-ih godina.

On, iako ne utičen direktno na metabolizam, pomaže u dobijanju kilograma jer ima jak uticajna dobar san.

Isprekidan san je faktor u debljanju mnogih ljudi, pogotovo kod žena u četrdesetima.

Metaboličke promjene koje su posledica neadekvatnog sna su ono što sabotira napore u gubljenju kilograma.

Poremećeni san uzrokuje povećanje grelina, hormona gladi, i smanjenje hormona leptina, hormona sitosti.

Grelin ne samo da povećava apetiti, nego povećava želju za visokim unosom ugljenihidrata i visokokaloričnom hranom.

Tako povećan grelin i smanjen leptin dovode do povećanja težina.

Odrasla osoba treba da spava 7 sati svake noći.

Nedavna studija pokazala je da čak i jedna noć lošeg sna može negativno da utiče na metabolizam.

"Kad sam napravila promjene u stilu života kako bi smanjila stres i počela kvalitetnije da spavam, izgubila sam dodatnu težinu", zaključila je dr. Lauren.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.