Cilj SAD uspješan i stabilan Zapadni Balkan, lideri da ubrzaju reforme
Metju Palmer

Plamer za Pobjedu

Cilj SAD uspješan i stabilan Zapadni Balkan, lideri da ubrzaju reforme

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijaska pitanja Metju Palmer ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da ruska agresija i destabilizujuće miješanje ostaju najveće prijetnje evropskoj sigurnosti.

“Presude dvojici ruskih obavještajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, samo je jedan primjer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja”, rekao je Palmer.

On je ponovio da SAD ostaju posvećene otvorenim i odgovornim vladama, vladavini prava i ekonomskom prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

"Od 2010. godine obezbijedili smo podršku od više od 1,8 milijardi dolara Zapadnom Balkanu i nastavićemo da podržavamo težnje svih zemalja da ostvare zajednički cilj evropske budućnosti. Sve ovo radimo kroz više kanala, uključujući između ostalog: podršku snažnim otvorenim demokratskim institucijama, nezavisnom sudstvu, regionalnoj bezbjednosti, medijskim slobodama, raznovrsnosti energetskih izvora kao i jačanju ekonomskih veza. U bliskoj budućnosti nadamo se da ćemo podići zastavu Sjeverne Makedonije u sjedištu NATO i da ćemo poželjeti dobrodošlicu toj zemlji kao tridesetoj članici Alijanse.", kazao je Palmer za Pobjedu.

Upitan koliko se bezbjednosna situacija u regionu promijenila tokom proteklih nekoliko godina, nakon što se Crna Gora pridružila NATO i sada pošto je Sjeverna Makedonija otpočela proces pristupanja Alijansi, kaže da su zemlje regiona napravile značajne pomake.

"Cilj SAD je konzistentan već dvije decenije uspješan i stabilan Zapadni Balkan, usklađen sa vrijednostima koje dijelimo, potpuno integrisan u zapadne institucije i dovoljno jak da se odupre spoljnim, štetnim uticajima.Zemlje Zapadnog Balkana su napravile značajne iskorake tokom posljednjih nekoliko godina: Istorijskim sporazumom iz Prespe, hrvatskim učlanjenjem u EU i otvaranjem pristupnih pregovora EU sa Srbijom i Crnom Gorom; učlanjenjem Hrvatske, Crne Gore i Albanije u NATO, a sada i sa Sjevernom Makedonijom koja je na dobrom putu ka punopravnom članstvu… Izazovi za napredak u regionu ostaju ne manje značajni od ruskog miješanja. Osiguravanje bolje budućnosti za region zahtijeva da njegovi lideri nastave dinamiku ovih uspjeha, ubrzaju reforme i unaprijede integraciju u zapadne strukture.", kazao je Palmer Pobjedi.

Istakao je da ruska agresija i destabilizujuće miješanje ostaju najveće prijetnje evropskoj sigurnosti.

"Presude dvojici ruskih obavještajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. samo je jedan primjer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja. Rusija koja je izvršila invaziju na Gruziju i Ukrajinu, i nastavlja da okupira djelove njihove teritorije postala je više od spoljne ili vojne prijetnje. Kremlj orkestrira operacije u srcu zapadnog svijeta, sa ciljem uticaja na nacionalnu bezbjednost, političku stabilnost, socijalnu koheziju i ekonomski napredak. Moskva radi na urušavanju kredibiliteta američke posvećenosti Evropi, potkopavanju transatlantskog jedinstva, sijanju nesloge u zapadnim društvima, i slabljenju zapadnih demokratskih institucija i vlada. Ruske ambicije na Balkanu su nekonzistentne sa aspiracijama regiona za mirnu, prosperitetnu i evropsku budućnost.", naglasio je Palmer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.