Dvije žrtve toplotnog talasa u Evropi
Požar u Španiji, Foto:Tanjug/AP

Temperature i do 45 stepeni

Dvije žrtve toplotnog talasa u Evropi

Toplotni talas u Evropi odnio je i prve žrtve. U Španiji su od vrućine umrli mladić i 80-godišnjak. Temperature u Francuskoj dostižu i 45 stepeni. Vrelo je i u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj. U Kataloniji besne šumski požari, najveći u poslednjih 20 godina.

Francuska meteorološka služba je izdala crveni alarm bez presedana za četiri regije na jugu zemlje, što je prvi put da je takvo upozorenje izdato za cio jedan veliki region.

Temperature bi mogle preći 45. podiok Celzijusove skale, u unutrašnjim djelovima Vaukluza, Garda, Erolta i Buše-du-Rona, čime bi se prevazišao rekord od 44.1 stepen izmjeren u Monpeljeu i Nimsu avgusta 2003. godine.

Na stotine škola je zatvoreno, a roditelji su zamoljeni da, ukoliko je moguće, djecu zadrže kod kuće. Školski ispiti su odloženi za narednu sedmicu.

U Španiji je od posledica srčanog udara preminuo sedamnaestogodišnjak. Kako se navodi, nesrećni mladić je tokom poljskih radova u Kordobi skočio u bazen kako bi se rashladio. Ljekari nisu mogli da ga spasu i on je preminuo u bolnici.

Druga žrtva je osamdesetogodišnjak koji je preminuo nakon što se srušio u Valjadolidu, kako se sumnja, takođe od posledica srčanog udara.

Sa temperaturama za koje se očekuje da će dostići 42 stepena, Španska meteorološka služba je proglasila crveni meteo-alarm u djelovima Katalonije, Navere i Baskije. Stotine vatrogasaca se u Kataloniji bore da veliki požar stave pod kontrolu.

Požar u Španiji do sada je uništio 6.500 hektara zemljišta, a strahuje se da bi vatra mogla da zahvati i cijelih 20.000 hektara.

Veći gradovi na francuskoj obali, kakav je Marselj, gdje morski vjetar donosi niže temperature, otvorili su muzeje kako bi građani mogli da se sklone u prostore rashlađene klimom.

Mnogi javni bazeni su, takođe, besplatni za posjetioce.

Osim temperatura, postignut je i rekord u potrošnji električne energije.

Ministarka zdrvalja Anjes Bizen apelovala je na one koji negiraju ekstremne vrućine da izbjegavaju "rizično ponašanje".

Francuski predsjednik Emanuel Makron je upozorio da će ekstremne temperature postati češće kao rezultat globalnog zagrijevanja.

"Moraćemo da promijenimo naše podešavanje, naš način rada, napraviti ga drugačijim", naveo je Makron.

Nezavisni izvještaji navode da Francuska nije uspjela da smanji emisije štetnih gasova, uprkos ambicioznim obećanjima, navodi Gardijan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.