Zadovoljni realizacijom vježbe ADRION LIVEX 19 u Tivtu: CG dobar domaćin(FOTO)

Zadovoljni realizacijom vježbe ADRION LIVEX 19 u Tivtu: CG dobar domaćin(FOTO)

Danas je u Tivtu, u Zbirci pomorskog nasljeđa, održan Dan visokih zvanica, povodom međunarodne pomorske vježbe ADRION LIVEX, koja se okončava sjutra, njenom analizom.

Komandanti mornarica učesnica ADRION inicijative, Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, koja je domaćin ovogodišnje vježbe, razgovarali su o budućem konceptu i novom okviru ADRION inicijative. 

6538611424473991021608771676918419640811520n

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, izrazio je zadovoljstvo tokom i realizacijom vježbe, u kojoj su prvi put od njenog početka, 2005. godine, bili angažovani helikopteri. 

 Tomanović je podsjetio na koncepciju ovogodišnje vježbe, koja je bila podijeljena u tri faze. Prva je bila dolazak i okupljanje brodova u Luku Bar, gdje se radilo na vezu. Druga je isplovljenje na more i rad na moru, gdje se rade vježbe taktičkog manevrisanja, pomorske blokade i vježbe gađanja, dok se u trećoj vježba analizira učinjeno. 

6523686124473577754983438175345431891410944n

On je kazao da je vježba ADRION LIVEX prvi veliki kvalitativni skok doživjela 2015. godine, potpisivanjem dva taktička sporazuma, koje je odobrila Vlada Crne Gore – o bezbjednosti i sigurnosti na moru i o formiranju snaga na poziv. 

“Drugi veliki kvalitativni skok bio je ulaskom Crne Gore u NATO, tako da su sada sve zemlje članice inicijative, i članice NATO”, kazao je komandant Mornarice. 

Tomanović je naglasio da je cilj vježbe povećanje interoperabilnosti između članica, kroz sprovođenje NATO procedura.

Inače, juče je tokom plovidbe uvježbavano manevrisanje cijele formacije, kao i pojedinačnih brodova, u kompleksnim taktičkim strojevima, uz artiljerijsko gađanje na plutajuću metu, kao i vježba pomorske blokade dijela akvatorija i bordinga na brodove koji podliježu kontroli (vidovi borbe protiv piraterije). 

Brodovi ADRION snaga na poziv danas su uvježbavali plovljenje na teškoj navigacijskoj ruti u predviđenoj taktičkoj formaciji. Ploveći na ruti od Tivatskog zaliva, kroz tjesnac Verige do Kotorskog zaliva i nazad, brodovi su uvježbavali manevrisanje čitave formacije u kompleksnijim taktičkim strojevima. 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.