Prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Mlana Kučana za genocid
Kučan

Prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Mlana Kučana za genocid

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnijeta je krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Slovenije Mlana Kučana, koja ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocid u ljeto 1991. godine, piše "Politika".

Beogradski list, pozivajući se na svoje izvore, piše da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik republičkog štaba Teritorijalne odbrane Slovenije, zatim Franc Anderlič, tada komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije, kao i još trojica neposrednih izvršilaca zločina.

Njima se, prema pisanju Politike, na teret stavlja da su kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vrijeme oružanog sukoba, koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. na teritoriji Slovenije, između Jugoslovenske narodne armije i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ na jednoj strani, i oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija rukovodstva Slovenije (tzv. Narodne zaštite) na drugoj strani, prenosi Tanjug.

Krivičnu prijavu je podnio advokat Dušan Bratić, koji istažuje zločine nad pripadnicima JNA i civilima tokom ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ devedesetih godina prošlog vijeka.

U prijavi se navodi da je grupa pripadnika TO Slovenije, 29. juna 1991, u mjestu Skofje, u neposrednoj blizini istoimenog graničnog prelaza između tadašnje SFRJ i Italije, u vrijeme primjene Sporazuma o prekidu vatre između strana u oružanom sukobu, otvorila vatru iz automatskih pušaka na kolonu sastavljenu od pet terenskih vozila JNA.

Bratić ističe da je Kučan tada bio predsjednik Slovenije i imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, pa ulazi u red glavnih ratnih zločinaca u razbijanju Jugoslavije.

"Kučan ne samo da nije preduzeo ništa da se kazne izvršioci, već je podsticao na izršenje ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. izvršeni brojni ratni zločini prema civilnom stanovništvu, među kojima su i žene i djeca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje", kaže između ostalog Bratić, a prenosi Politika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.