URA Tivat: Čistoća vode na obali ugrožena, Morsko dobro da pojasni kako kvalitet vode zadovoljava
Foto: URA Tivat

URA Tivat: Čistoća vode na obali ugrožena, Morsko dobro da pojasni kako kvalitet vode zadovoljava

Veliki broj lokalnog stanovništva u Tivtu i turisti žale se na zagađenost morske vode i na miris fekalija naročito na potezu od Župe i Kalimanja pa od Ponte Seljanovo do kraja plaže u Donjoj Lastvi, ovog ljeta, saopštili su iz odbora Građanskog pokreta URA u Tivtu.

Oni kažu da je izvještaj Morskog dobra o čistoći vode koji pokazuje ispravnost doveden u opravdanu sumnju zato što je zagađenje lako uočiti.

“Pozivamo Morsko dobro da javno saopšte detalje o ispravnosti vode na tivatskom dijelu obale. Glavni zagađivači su individualci koji ispuštaju fekalne vode iz svojih septičkih jama direktno u potoke koji istu vodu nose do mora. Isto tako veliki zagađivač je posljednjih dana bilo i produbljivanje dna i ispumpavanje muljnog taloga to jest sedimenta fekalija decenijama talozenog u Lučici Kalimanj”, navode tivatske URE..

Pozivaju sve savjesne građane Tivta da prijave nadležnim službama sve uočene zagađivače mora tj. “sve one koji prepumpavanjem svojih septičkih jama zagađuju morsku vodu i dovode u opasnost kako turiste kupače tako i posjećenost tivatske rivijere od strane turista”.

“Opština Tivat i aktuelna gradska uprava je indirektno kriva jer se već duži niz godina ne završava problem kanalizacione mreže i što se odabirom neadekvtnog načina produbljenja dna u Lučici Kalimanj stvorio problem zagađenja gradske plaže i okolnih plaza”, smatraju iz ove partije.

Dodaju i da nerijetko kruzeri koji prolaze kroz tivatski zaliv ispuštaju za sobom  fekalne vode koje kasnije morske struje nose pravo prema gradu Tivtu i da o tome niko ne brine.

“Pozivamo nadležne službe na agilniji odnos prema ovom problem, a prije svega Morsko dobro koje još jednom pozivamo da javno saopšte detalje o ispitivanju kvaliteta morske vode kod Tivta”, navode iz odbora URE u Tivtu u zaključku saopštenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.