Suđenje u Beogradu: Šarićev novac iz legalnih izvora
Darko Šarić

Vještaci utvrđivali porijeklo novca

Suđenje u Beogradu: Šarićev novac iz legalnih izvora

Komisija vještaka koja je imala zadatak da odgovori na niz pitanja vezana za porijeklo novca kojim su Darko Šarić i još 17 osoba optuženih za pranje para kupovali brojna preduzeća i zemljište po Srbiji, utvrdila je da dio potiče od sredstava dobijenih prodajom "Štampe".

Takođe, stručnjaci Gradskog zavoda za vještačenje su, tokom glavnog pretresa pred Specijalnim sudom u Beogradu, konstatovali i da su tu i sredstva pojedinaca.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona eura.Sa druge strane,Šarić je kazao da može da dokaže porijeklo svog novca, ističući da je prvi posao koji je odradio u Srbiji prodaja "Štampe" za 30 miliona eura, kao i da je novac legao na račun firme koja se vodi na njega i njegovog brata Duška.

Vještaci ekonomske struke su, odgovarajući na pitanja odbrane, istakli da tokom analiziranja dobijene dokumentacije nisu naišli na bilo šta što bi ukazalo da je neka finansijska transakcija osporena od strane neke banke.

Šarić je u srijedu pred Specijalnim sudom u Beogradu, postavljajući pitanja vještacima ekonomske struke, ustvrdio da je po osnovu zarada, prodaje "Štampe" i podignutih kredita, imao tri puta više legalno stečenih para na računima svojih firmi od cifre za koju ga Tužilaštvo tereti da je oprao.

On je naveo sve uplate koje su vršene na račun preduzeća čiji je on vlasnik, kao i njegov brat Duško, a kad se sve sabere, kako je kazao, dolazi se do cifre od skoro 57,6 miliona eura.

Šarić je insistirao da stručnjaci kažu da li je on unosio ili iznosio novac iz zemlje, na šta je dobio odgovor da su privredna društva koja se spominju u optužnici, a koja je on kupovao, u zemlji. Takođe, kazali su i da nisu našli ni na jedan podatak da je bilo koja novčana transakcija bila sporna, odnosno da nije bila dozvoljena.

"Možete li da date zaključak da novčani tokovi potiču iz legalnih prihoda", uslijedilo je naredno pitanje.

"Mi smo utvrdili činjenično stanje na osnovu dokumentacije, a da li je to legalno ili ne, ne bismo se izjašnjavali. Mi smo ukazali iz kojih izvora su vršeni transferi", rekli su vještaci.

"Da li su novčana ulaganja mogla da ugroze ekonomski poredak zemlje", interesovalo je Šarića.

Međutim, sudija Siniša Petrović nije dozvolio da vještaci na to odgovore, uz obrazloženje da će ocjenu o tome dati sud.

Odbran Darka Šarića nije imala primjedbe na nalaz mišljenja komisije vještaka ekonomsko-finansijske struke Gradskog zavoda za vještačenje.

"Komisija vještaka je u svom nalazu i mišljenju na jasan i precizan način opisala i prikazala realne novčane tokove koji su relevantni za činjenični sklop iz optužnice. Novčani tokovi su opisani od njihovih realnih, legalnih izvora, pa sve do legalnog i realnog ulaganja novca u imovinu i kapital u Srbiji", navodi se u dopisu advokata Branislava Popovca, koji zastupa Šarića.

Izvor:Novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.