Otac i ćerka migranti se utopili u rijeci Rio Grande, fotografija potresla svijet
ilustracija

Otac i ćerka migranti se utopili u rijeci Rio Grande, fotografija potresla svijet

Uznemirijuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći rijeku Rio Grande, raširila se internetom i izazvala žestoke reakcije zbog načina na koji se administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odnosi prema djeci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Šokantna fotografija, snimljena u ponedeljak, a koja prikazuje tijela oca i i dvogodišnje djevojčice kako leže u mutnoj vodi, sumorni je podsjetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

Otacidevojcica

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja koja je prva snimila fotografiju navela je da je Oskar uspio da prebacu ćerku na teksašku obalu rijeke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, djevojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi nisu uspjeli da se izbore sa jakom rječnom strujom. 

Porodica Martinez stigla je u izbjeglički kamp Matamoros u nedelju i nadali su se da će uspjeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

RTS/CNN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.