Ukinuta presuda optuženima za ubistvo Šćekića prije skoro 14 godina
Slavoljub Šćekić

Optuženima ponovo suđenje

Ukinuta presuda optuženima za ubistvo Šćekića prije skoro 14 godina

Optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u ponovo će suditi jer je Ustavni sud Crne Gore ukinuo presudu za ubistvo koje se dogodilo prije skoro 14 godina.

Šćekić je ubijen 30. avgusta 2005. a na po 30 godina zatvora osuđeni su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović.

Na sjednici Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama osuđenih Ljuba Bigovića i Saše Borete odlučeno je da se ukine presuda Vrhovnog suda Crne Gore, izrečena 20. oktobra 2015. godine i da se predmet vrati na ponovni postupak jer im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, prenose podgorički mediji.

Uz to, Bigoviću i Boreti povrijeđeno je i pravo na suđenje u razumnom roku.

To ipak ne znači da će oni biti oslobođeni krivične odgovornosti jer se Ustavni sud  time nije bavio već samo povredom Ustava i Konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Krajem marta Evropski sud utvrdio je da je država Ljubu Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo 5 i po godina.

Portal Analitika

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.