Bjelopoljci ne koriste dovoljno besplatnu pravnu pomoć
Ilustracija

Bjelopoljci ne koriste dovoljno besplatnu pravnu pomoć

Povodom završetka projekta „Jačanje sistema besplatne pravne pomoći u Opštini Bijelo Polje“ koji je realizovala nevladina organizacija „Evropski omladinski centar Crne Gore“ uz podršku Ministarstva pravde Crne Gore, organizovana je konferencija za medije 25. juna u Bijelom Polju.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta tokom kojeg je u okviru kancelarije „Evropskog omladinskog centra Crne Gore“ pružana besplatna pravna pomoć zainteresovanim licima od strane advokatskog tima koji je formirala ova nevladina organizacija, kako bi građanima lošeg imovinskog stanja pružila pravnu pomoć i adekvatnu sudsku zaštitu.

“Pravna pomoć ljudima omogućava da efikasno zaštitite ljudska prava, da dobiju pravičano suđenje i da pristupe sudu ili drugim državnim organima pod jednakim uslovima i bez diskriminacije, a diskriminacija podrazumijeva nejednak tretman, neopravdano pravljenje razlike, odnosno stavljanje nekoga u gori položaj zbog bilo kog njegovog ličnog svojstva, a u ovom slučaju zbog njegovog lošeg imovinskog stanja”, kazao je, pored ostalog, izvršni direktor “Evropskog omladinskog centra Crne Gore”, Mladen Španjević.

Država je dužna da obezbijedi besplatnu pravnu pomoć ukoliko neko nije u mogućnosti da je plati, a to je garantovano i članom 21 Ustava Crne Gora, a od 1. januara 2012. pružanje besplatne pravne pomoći je uređeno i posebnim Zakonom.

“Iako postoje formalno-pravni preduslovi, da se institut besplatne pravne pomoći koristi u mjeri koja bi obezbijedila da svi građani Crne Gore imaju nesmetanu mogućnost na ostvarivanje pravne zaštite, objektivne činjenice pokazuju da ovaj, iako veoma potreban i svrsishodan pravni institut, nije valorizovan, nije zapravo u dovoljnoj mjeri upotrijebljen kod građana na području Opštine Bijelo Polje”, naveo je Španjević kao razlog zašto se pristupilo ovom projektu.

S toga je “Evropski omladinski centar Crne Gore” kroz projekat “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći u Opštini Bijelo Polje” promovisao besplatnu pravnu pomoć u gradskom, ali prije svega u prigradskom području, gdje je izraženija neinformisaost građana o ovom pravu.

Osim toga, u kancelariji “Evropskog omladinskog centra Crne Gore” je građanima svakodnevno pružana besplatna pravna pomoć od pravnog tima ove organizacije i pokazalo se da za tim postoji izražena potreba u Bijelom Polju, pa će ova praksa biti nastavljena i u budućem periodu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.