Atlas grupa: Nije bilo uslova da Đurđić dobije status svjedoka saradnika
Foto: Ilustracija

Atlas grupa: Nije bilo uslova da Đurđić dobije status svjedoka saradnika

Uslovi predviđeni Zakonikom o krivičnom postupku, da bivši izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić dobije status svjedoka saradnika, nijesu postojali, saopštili su danas iz Atlas grupe.

“Da bi neka osoba dobila rješenje kojim mu se određuje status svjedoka saradnika, potrebno je da njegov iskaz i dokazi koje pruži sudu znatno doprinose dokazivanju krivičnog djela i da pomažu otkrivanju, dokazivanju i sprječavanju drugih krivičnih djela kriminalne grupe”, kazali su iz Atlas grupe, prenosi agencija MINA.

Potrebno je, kako su dodali, i da je značaj njegovog iskaza pretežniji od krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

“Nijedan od ova dva uslova nije ispunjen, a zakon traži kumulativno ispunjenje oba uslova”, tvrde iz Atlas grupe.

Đurđić je, prema pisanju Pobjede, saslušan u Specijalnom tužilaštvu u svojstvu svjedoka saradnika u slučaju Karbon. Viši sud je usvojio predlog njegove odbrane i dodijelio mu status svjedoka saradnika. Kako se navodi u tekstu, u tom predmetu je Duško Knežević, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, prvookrivljeni, dok su pod istragom i njegovi saradnici Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović. Okrivljeni se terete da su za 1,9 miliona EUR oštetili firmu Global karbon, čiji je osnivač Invest banka Montenegro (IBM).

“Po uvjerenju odbrane, Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je predlog da se Đurđić sasluša kao član kriminalne organizacije stavilo iz razloga što u dosadašnjem toku postupka nijesu utvrdili postojanje bilo kakvog relevantnog dokaza koji bi teretio Kneževića”, tvrde iz Atlas grupe.

Oni su kazali da okolnost da se Đurđiću da status svjedoka saradnika samo potvrđuju navode iz prethodna dva saopštenja odbrane Kneževića, a u kojima odbrana navodi da joj je poznato kakvim pritiscima je bio izložen Đurđić.

“Ovdje je u konkretnom slučaju riječ o nastavku tih pritisaka”, saopštili su iz Atlas grupe.

Oni su naveli da o tome u kolikoj mjeri je riječ o nezakonitom postupanju SDT-a u Podgorici, govori okolnost da je Đurđiću, prije dodjeljivanja statusa svjedoka saradnika, u drugom krivičnom postupku koji je javnosti poznat kao slučaj Kaspija izrečena kazna kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci.

“Odbrana naglašava da je za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju prema Krivičnom zakoniku Crne Gore zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina”, rekli su iz Atlas grupe.

Sa stanovišta zakona, takva kazna od šest mjeseci, kako su rekli, ima jednaku vrijednost kao da su Đurđiću izrekli kaznu zatvora od šest dana kućnog zatvora.

“Bez obzira na ovakve pritiske, uvjereni smo da ćemo u postupcima pred Višim sudom u Podgorici, dokazati neosnovanost optužbi protiv Kneževića. Javnosti je odlično poznato da je Đurđić u dosadašnjim postupcima pred Privrednim sudom davao dijemetralno različite iskaze", zaključili su iz Atlas grupe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.